trójkąt
Kamil:
Dany jest trójkąt ABC w którym dwusieczna kata BAD przecina bok BC
w punkcie D tak,że AD=BD oraz AC=8, AB=10
Wyznacz stosunek obwodu okręgu wpisanego w ten trójkąt
do obwodu okręgu opisanego na tym trójkacie
2 sty 12:04
Filip:
Przepisz poprawnie tresc zadania
2 sty 12:21
2 sty 13:07
a@b:
Też tak mam
2 sty 13:21
Kamil:
Odpowiedzi to mam

Jak do niej dojść ?
2 sty 13:29
Filip:
Nie da sie do niej dojsc, poniewaz tresc zadania jest zle przepisana. Powyzsze osoby tez nie
wiem jak do niej doszli na podstawie takiej tresci
2 sty 13:39
Qulka: Zmieniłam ∡BAD na ∡BAC
2 sty 13:42
a@b:
Ja też zobaczyłam BAC
2 sty 13:44
Kamil:
Przepraszam

miał być kąt BAC
2 sty 13:45
Qulka:

z tw sinusów y=0,8x więc H=1.8h
z tw Pitagorasa H=3
√7
z tw Pitagorasa BC=12
r=2P(a+b+c)
R=abc/4P
2 sty 13:47
Qulka: no i oczywiście P=aH/2 = 15√7
2 sty 13:48
a@b:

Z podobieństwa trójkątów równoramiennych EBC i EAC
Ze wzoru Herona P=..........=15
√7
r=
√7
R= 16/
√7
2 sty 13:55