pole
Kamil:
W trapezie ABCD gdzie AB II CD przekątne przecinają się w punkcie E
Iloczyn pól trójkątów AED i BEC jest równy m
zaś różnica pól trójkątów AEB i CED jest równa n
Wyznacz pole tego trapezu
2 sty 11:54
Qulka:

P
AED=k•P
DEC ⇒kx=
√m
P
ABE=k
2•P
DEC ⇒x+n=k
2•x=m/x więc x=(
√n2+m−n)/2
P
trapezu=
√n2+m−n+n+2
√m =
√n2+m+2
√m
2 sty 12:29
a@b:
P
trapezu=
√n2+4m+2
√m
====================
2 sty 13:20
Qulka: tak

zgubiłam 4 przepisując

dzięki za poprawkę
2 sty 13:22
a@b:
2 sty 13:22
Kamil:
Dzięki !
2 sty 13:30