Zespolone
6latek:

mam wykonac mnozenie stosujac postac trygonometryczna
i(sinα+icosα) =
W jednej i drugiej liczbie zespolonej modul wynosi 1
z=(sinα+icosα) to jest postac trygonometryczna ?
Byloby
| | π | | π | |
(cos |
| +isin |
| )(sinα+icosα) |
| | 2 | | 2 | |
Nie wiem jak mam dodac argumenty
2 sty 11:42
2 sty 11:51
6latek: Dzień dobry

Nie potrzeba tlumaczenia
Qulko . Ja rosyjski cos tam znam

Chodzi mi bardziej o to czy w tych przykladach
Wykonaj dzialanie stosujac postac trygonometryczna liczby zespolonej
(1+i)(cosα+isinα)
teraz tak
czy liczba (cosα+isinα) to postac trygonometryczna czy kartezjanska ?
Jesli kartezjanska to nie wiem jak ja doprowadzic do postaci trygomometrycznej .
| | π | | π | |
1+i to w pamieci z tangensa (tgφ=1) do trygonometrycznej =√2(cos |
| +isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
Ten sam problem dotyczy liczby liczby (sinα+icosα) z tego przykladu
2 sty 12:14
Qulka: r(cosα+isinα) to postac trygonometryczna
co w końcu mnożysz i czy i+1 ?
a mnożenie to normalnie jak nawiasy
2 sty 12:34
Qulka: i nie wiem po co każą zamieniać na trygonometryczną
2 sty 12:37
6latek: Qulka
Teraz bede zajety przez jakis czas . Ide do rodzicow .
Jak wroce to sie odezwe
2 sty 12:39
2 sty 13:32
Jerzy:
Wymnażaj jak zwykłe dwa wyrażenia w nawiasach, a potem uporządkuj do postaci liczby zespolonej.
2 sty 13:44
6latek: J
zanim przejde to tego co napisales mam pytanie
liczba (cosα+isinα) moge przyjac ze ma modul rowny 1 ? czy nie ?
jesli tak to
| | π | | π | |
(1+i)(cosα+isinα)=√2(cos |
| +isin |
| )*1(cosα+isinα)= |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
√2(cos( |
| +α)+isin( |
| +α)) |
| | 4 | | 4 | |
czyli moduly mnozymu a argumenty dodajemy przy mnozeniu liczb zespolonych w postaci
trygonometrycznej
2 sty 13:54
Jerzy:
Krzysztof, wymnóż np. (2 + 3i)(3 + 4i)
2 sty 14:40
Jerzy:
I a propos tego modułu, tak wynosi 1
2 sty 15:01
6latek: (1+i)(cosα+isinα)=
| | π | | π | |
cosα+isinα+icosα−sinα=cosα−sinα+i(sinα+cosα)=√2(cos |
| +α)+isin( |
| +α) |
| | 4 | | 4 | |
czyli wyszlo to samo
Teraz drugi przyklad
| | π | |
i(sinα+icosα)=isinα−cosα=−cosα+isinα=−(cosα−isinα)= −√2cos( |
| +α) |
| | 4 | |
| | π | | π | |
Natomiast jesli zapisze i = cos |
| +isin |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
(cos |
| +isin |
| (sinα+icosα)= cos |
| *sinα + |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
icos |
| *cosα+isin |
| *sinα−sin |
| *cosα |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
=cos |
| *sinα − sin |
| *cosα + i(cos |
| *cosα+sin |
| *sinα) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Ale to chyba nie tedy droga bo do zastosowania trzy wzory
sinα*sinβ
sinα*cosβ
cosα*cosβ
pewnie musi byc inny sposob
2 sty 15:06
Filip:
z
1=|z
1|(cosφ
1+jsinφ
1, z
2=|z
2|(cosφ
2+jsinφ
2)
Mnozenie liczb zespolonych w p. trygonometrycznej
z
1*z
2=|z
1|*|z
2|(cos(φ
1+φ
2)+jsin(φ
1+φ
2))
Dzielenie liczb zespolonych w p. trygonometrycznej
| z1 | | |z1| | |
| = |
| (cos(φ1−φ2)+jsin(φ1+φ2)) |
| z2 | | |z2| | |
2 sty 15:11
6latek: Filip
ja to wiem ze tak jest
Pytanie
jak mam dodac argumenty
| | π | |
czesc rzeczywista cos |
| +sinα? |
| | 2 | |
| | π | |
czesc urojona isin |
| +icosα? |
| | 2 | |
2 sty 15:21
6latek: Moze ktos pokaze jak to pomnozyc?
i(sinα+icosα)
i=cosπ/2+isinπ/2
2 sty 16:31
Jerzy:
= isinα + i2cosα = − cosα + isinα
2 sty 16:39
Jerzy:
15:06, jak podstawiesz cos(π/2) = 0 oraz sin(π/2) = 1, dostaniesz wynik z 16:39
2 sty 16:50
6latek: Jerzy
czyli zostawiam to w postaci 15 : 06.
2 sty 17:04
Jerzy:
Najprostszą postacią jest 16:39
2 sty 17:09