zespolone
6latek: Witam.
Podaj interpretacje geometryczna modulu roznicy |z2−z1|
2 sty 11:08
Jerzy:
Witaj

To odległość między tymi dwoma punktami na płaszczyźnie zespolonej.
2 sty 12:05
ite:

Odległość liczb z
1 i z
2 na płaszczyźnie zespolonej jest równa modułowi różnicy |z
2−z
1|.
Obliczeń nie umieszczam, bo nie wiem, czy rysunek jest jasny.
2 sty 12:05
6latek: Dzien dobry
Jerzy i
ite
ite poprosze o obliczena . Dziekuje .
2 sty 12:19
Jerzy:
Tak jakbyś liczył odległość punktów (x1,y1) oraz (x2,y2)
2 sty 12:32
6latek: Dobrze
Jerzy Juz cos rozumiem
2 sty 12:36
ite:
1/ z1=(x1,y1), z2=(x2,y2)
obliczamy różnicę z2−z1 = (x2−x1) + (y2−y1)i
moduł różnicy |z2−z1|=√(x2−x1)2 + (y2−y1)2
podnosimy obustronnie do kwadratu
|z2−z1|2=(x2−x1)2 + (y2−y1)2
2/ jeśli zastosujemy tw.Pitagorasa dla trójkąta z rysunku to
kwadrat długości odcinka łączącego pkty z2 i z1 (czyli kwadrat ich odległości)
będzie równy tyle samo czyli (x2−x1)2 + (y2−y1)2
2 sty 14:16
6latek: Już jasne
2 sty 14:24