Które z podanych odwzorowań jest liniowe
jaros: Hejka, czy mógłby ktoś pokazać mi rozwiązania poniższych przykładów?
Które z podanych odwzorowań jest liniowe:
| | 1 | |
a) f: R −> R, f(x) = |
| |
| | IxI+1 | |
d)f:R*3−>R
3, f(x,y,z) = (y−z,x−z,x−y)
2 sty 00:24
jaros:
2 sty 15:08
jc: f jest liniowe, jeśli f(kv)=kf(v), f(u+v)=f(u)+f(v)
(a) f(0)=1, a powinno być 0.
(b) f spełnia oba warunki.
f(kx,k,y,kz) = (ky−kz, kx−kz, kx−ky) = k(y−z, x−z, x−y) = k f(x,y,z)
drugi warunek sprawdź sam.
2 sty 15:18
jaros: Czy tu powinno być f(x+y+z) = f(x) + F(y) + f(z)?
2 sty 16:23
jaros: ?
2 sty 17:28
jc: Drugi warunek:
f(a+x, b+y, c+z)=f(a, b, c) + f(x, y, z)
2 sty 17:47
jaros: Rozpisał byś dla mnie ten warunek?
2 sty 18:06
jaros: Dla mnie na razie odwzorowania liniowe to magia a egzamin tuż tuż
2 sty 19:52
jc:
f jest liniowe ⇔ f(kv) = k fv oraz f(u+v) = fu + fv
k − liczba, u, v − wektory
W zadaniu u=(a,b,c), v=(x,y,z); po prostu to dwa dowolne wektory z R3.
f(u) = f(a,b,c)= (b−c, a−c, a−b)
f(v) = f(x,y,z) = (y−z, x−z, x−y)
f(u+v) = f(a+x, b+y, c+z) = (b+y−c−z, a+x−c−z, a+x−b−y)
Należy sprawdzić, czy
(b+y−c−z, a+x−c−z, a+x−b−y) = (b−c, a−c, a−b) + (y−z, x−z, x−y)
Chyba widać, że tak?
2 sty 20:10
jaros: A teraz widać, dobra dziękuje
2 sty 23:05
Adamm: Śmieszne te zadania bo zawsze od razu widać które są liniowe
3 sty 01:37
Adamm:
f:Rn → Rm jest liniowa ⇔
f(x1, ..., xn) = (a11x1+...+a1nxn, ..., am1x1+...+amnxn)
No i wystarczy posprawdzać które są tej postaci, a których na pewno do tej
postaci sprowadzić nie można.
a) nie, b) tak
I już wiadomo że b) liniowe, i wystarczy sprawdzić jakiś warunek żeby pokazać
że a) nie jest.
3 sty 01:43