Granica funkcji dwóch zmiennych w punkcie
Karol566: Cześć, mam problem z wyliczeniem granic dla takich funkcji
| |
(xy+y)1/y tutaj mogę policzyć jedną iterowaną, ale nie wiem jak |
| |
wykazać, że jest ona granicą tej funkcji
Za dwie ostatnie nie wiem zupełnie jak się zabrać, proszę o jakieś wskazówki
1 sty 20:32
Adamm:
3) proponuję podstawić z = y−π/2 i skorzystać ze wzoru na sumę kątów
2 sty 14:26
Karol566: Dzięki wielkie! A miałby ktoś jeszcze jakiś pomysł do pierwszych dwóch?
3 sty 11:54
Adamm:
2)
podstaw sobie x = y, to masz nie−zerowe, x = 0 to masz zerowe
3 sty 19:11
Adamm:
2) źle napisałem. Podstaw sobie x = √y to wtedy masz nie−zerowe
3 sty 19:12
Adamm:
tfu
to ty musisz bardziej podstawiać coś w stylu (x, y) = (1/n, −1/n+1/n
2)
3 sty 19:17
Karol566: Nie bardzo rozumiem, x i y są niezależne od siebie, nie mogę chyba uzależnić jednej zmiennej od
drugiej
4 sty 18:38
Adamm:
Możesz, by pokazać że granica nie istnieje.
4 sty 18:40