.
Bony: Liczbę 8 przedstaw jako sumę dwóch takich składników, żeby suma ich sześcianów była najmniejsza
x+y=8
y=8−x
f(x)=x3+(8−x)3
Po porównaniu pochodnej do 0 x wyszedł mi 4
Pytanie czy to jest dobrze zapisane?
Dziedzina to x<=8, y<=8?
1 sty 19:52
6latek: 13+73=344
23+63=224
33+53=9=27+125=152
43+43=64+64=128
1 sty 20:09
Filip:
Polecenie jest dobrze przepisane? Jesli tak, to x,y∊R
1 sty 20:11
6latek: Jeszcze sprawdze
8=(−1)+9=(−1)3+93=728
Juz nie ma co sprawdzac .
1 sty 20:12
Bogdan:
Można bez pochodnej
y = 8 − x
s = x3 + y3 = (x + y)(x2 − xy + y2) = 8(x2 − x(8 − x) + (8 − x)2)
s jest parabolą, wystarczy wyznaczyć wartość odciętej wierzchołka tej paraboli
1 sty 20:13
a@b:
1 sty 20:39
jc: x=4−t, y=4+t, x3+y3=2(43+3*4*t2)=128+24t2
Najmniejszą wartość równą 128 mamy dla t=0, czyli dla x=y=4.
1 sty 20:51