lz
Jan: (2+i
√12)
5
| | √3 | | 1 | |
Mi wyszło 45(− |
| + |
| i) Jednak mam wątpliwości |
| | 2 | | 2 | |
1 sty 18:16
6latek: Robiles to wzorem dwumianowym Newtona ?
Pokaz jak liczyles .
1 sty 18:20
jc:
| | 1+i√3 | | 1−i√3 | |
(2+i√12)5 = 45* ( |
| )5 =45* |
| |
| | 2 | | 2 | |
1 sty 18:27
Mila:
Rozpisz tak:
2+2√3i=2*(1+i√3)
(1+i√3)3=1+i*3√3+3*(−1)*3−i*3√3)=−8
[2*(1+i√3)]5=25*(1+i*√3)3*(1+i*p{3))2=
=32*(−8)*(1+2√3*i−3)=−256*(−2+2√3*i)=512*(1−i *√3)
(1+i√3)3=1+i*3√3+3*(−1)*3−i*3√3)=−8
1 sty 18:56