Dana jest funkcja kwadratowa - kielbasa 5.17
drizzt: Zad.5.17
Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=(p−3)x2+2x−1. Wyznacz te wartości parametru p dla których:
a)najwieksza wartość funkcji jest liczbą ujemną.
Otóż, robie założenia że ramiona Musza być skierowane do domu czyli p−3<0 oraz wierzchołek q
musi zawierać się w przedziale q (−1,0) . Co robię źle ?
1 sty 17:57
6latek:

Np jeden z wykresow
Zauwaz ze a<0
Nie moze miec miejsc zerowych czyli Δ<0
Zbior wartosci tej funkcji Z
w=(−
∞,0)
tak mysle
1 sty 18:04
Jerzy:
1) p − 3 < 0
2) q < 0
1 sty 18:05
ite:

Spójrz na rysunek: warunek p−3<0 jest spełniony, ale największa wartość funkcji nie jest liczbą
ujemną.
1 sty 18:06
a@b:

a<0 ⇒ p−3<0 ⇒ p<3
i y
w<0 to Δ<0
Δ= 4+4(p−3)<0 ⇒ p<2
y
w<0 ⇔ p<2
odp: p<2
========
1 sty 18:42