równ prostej
tomcio:
Czy tutaj brakuje danych?
Punkty A=(1,1), B=(5,5), C=(3,5) są wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD niebędącego
równoległobokiem, w którym ABIICD.
a) wyznacz równanie osi symetrii tego trapezu
b) oblicz pole tego trapezu
Równanie osi symetrii z prostej AB obliczę, a co z prostą CD skoro nie ma danych wierzchołka D?
1 mar 21:50
tomcio:
Proszę o sprawdzenie,
Czy tutaj brakuje danych?
Punkty A=(1,1), B=(5,5), C=(3,5) są wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD niebędącego
równoległobokiem, w którym ABIICD.
a) wyznacz równanie osi symetrii tego trapezu
b) oblicz pole tego trapezu
Równanie osi symetrii z prostej AB obliczę, a co z prostą CD skoro nie ma danych wierzchołka
D?
1 mar 22:13
edi: Wiesz, że trapez jest równoramienny − to pozwala obliczyć wierzchołek D
1 mar 22:17
edi: zresztą oś symetrii przedzieli na połowy zarówno podstawę AB jak i CD, również w ten sposób
można wyliczyć D
1 mar 22:18
Godzio:

D jest przecież nie potrzebne

oś symetrii − prosta przechodząca przez środek odcinka AB i do niej prostopadła − z tymi danymi
spokojnie można wyznaczyć prostą
AB = a
CD = b
4(CB
2 − h
2) = = (a−b)
2
2
√CB2−h2 = a−b
b = a − 2
√CB2−h2
| | a+b | |
P + |
| jak chcesz to moge pomóc bo mi się nudzi |
| | 2 | |
1 mar 22:24
Godzio: | | a+b | |
P = |
| * h |
| | 2 | |
1 mar 22:24
edi: Ah, a ja głupi myślałem, że wyznaczenie punktu D jest jednym z poleceń zadania...
1 mar 22:28
Godzio: A zrobiłem bo nie ma nic ciekawego do roboty

A(1,1) B(5,5)
5=5a+b
1 =a +b −
−−−−−−−−−−−−−
4 = 4a
a = 1
y = x
| | 1+5 | | 1+5 | |
S = [ |
| , |
| ] = [3,3] |
| | 2 | | 2 | |
prosta prostopadła = > a = −1
y = ax + b
3 = −3 +b
b = 6
y = −x + 6 => oś symetrii
B(5,5) C(3,5)
CB =
√(5−3)2 + (5−5)2 = 2
prosta prostopadła do AB i przechodząca przez C :
5 = −3 + b
b = 8
y = −x + 8
punkt wspólny tej prostej i AB
y
1 = y
2
−x + 8 = x
2x = 8
x = 4
y = 4
E(4,4)
wysokość
h = EC =
√(3−4)2 + (5−4)2 =
√2
a = AB =
√32 = 4
√2
i tak jak mówiłem wcześniej :
b = a − 2
√CB2−h2
b = 4
√2 − 2
√4−2 = 4
√2 − 2
√2 = 2
√2
| | a+b | | 6√2 | |
P = |
| * h = |
| * √2 = 6 |
| | 2 | | 2 | |
1 mar 22:35
tomcio: Bardzo dziękuję za obszerne wyjaśnienie.
8 mar 20:15