dyskretna
dyskretna: Na ile sposobów można utworzyć n–cyfrową liczbę nie zawierającą cyfry „0” tak, aby
a) pewna z cyfr 1, 2 . . . , 9 nie wystąpiła w utworzonej liczbie;
b) każda z cyfr 1, 2 . . . , 9 wystąpiła w utworzonej liczbie.
1 sty 17:11
dyskretna: (zadanie z zasad włączania i wyłączania)
1 sty 17:50
kerajs: a)
1) Jeśli treść interpretować jako: ''w liczbie nie nie występuje cyfra X'' to ilością sposobów
jest 8
n
2)Jeśli treść interpretować jako: ''w liczbie występuje dokładnie 8 cyfr'' to ilością sposobów
jest:
i) 0 dla n<8
| | | | | |
ii) | ∑i=0 n (−1)i | (8−i)n dla n≥8 |
| | | |
b)
i) 0 dla n<9
| | | |
ii) ∑i=0 n (−1)i | (9−i)n dla n≥9 |
| | |
2 sty 16:26
Mila:
b) Liczba suriekcji
n≥9
f: {x
1,x
2,x
3,....,x
n}→{1,2,3,4,5,6,7,8,9}
dla n=9 powinno wyjść 9!
I tyle wyszło wg wzoru
Licz wg Twojego wzoru.
2 sty 23:44
Pytający:
b) Tak jak
Mila.

(acz akurat dla n = 9 w obu przypadkach wyjdzie 9!)
Analogicznie u Ciebie
kerajs w a)2) powinno być:
Acz w a) największym problemem jest interpretacja treści. Osobiście potraktowałbym to jako
| | | |
dopełnienie sposobów z b), a wtedy wynik to ∑k=1 9 ((−1)k+1 | (9 − k)n). |
| | |
3 sty 01:22
kerajs: Słusznie. Zapomniałem jeszcze tam zmienić wartości w kopiowanym fragmencie. Lecz nie jest to
żadnym usprawiedliwieniem. Bubel to bubel niezależnie od powodów..
3 sty 13:32