granice
asd: Mam przykład granicy
x −> 0
| | 1 | |
Przeczytałem,że granica funkcji sin( |
| ) jest nieokreślona,to co zrobić z tym przykładem? |
| | x | |
*0 po prostu i granica = 0 i komentarz,ze ta granica jest nieokreslona ?

nie studiuje
matematyki
1 sty 15:57
ICSP: 0 ≤ |xsin(1/x)| ≤ |x| → 0
Dlatego z twierdzenia trzech funkcjach |xsin(1/x)| → 0
Więc xsin(1/x) → 0 bo jeżeli moduł z funkcji dąży do 0 to i sama funkcja dąży do 0.
1 sty 16:01
Filip: | | 1 | | | |
limx−>0xsin( |
| )=limx−>0 |
| =0 |
| | x | | | |
1 sty 16:01
Filip:
Sory, cos mi sie pogwizdalo
1 sty 16:03