Istnienie granicy funkcji dwóch zmiennych
Karol566: Cześć, mam problem ze zbadaniem istnienie granicy funkcji
f(x,y)=U{(x−2)y3{(x−2)2+2y6}
Próbowałem zmienić na współrzędne biegunowe, ale zostaje mi przypadek gdy cos kąta
zmierza do zera, ale dla funkcji x−2=y2 granica wychodzi taka jak dla innych przypadków,
a wolfram pokazuje, że granica nie istnieje.
1 sty 15:20
Karol566: Przepraszam, źle zapisałem funkcję
| | (x−2)y3 | |
f(x,y)= |
| |
| | (x−2)2+2y6 | |
1 sty 15:22
ICSP: Podałeś samą funkcje a mówisz o granicy.
1 sty 15:32
Karol566: Przepraszam, chodziło o granicę przy (x,y)−>(2,0)
1 sty 15:41
ICSP: Próbowałbym ciągami:
| | 1 | | 1 | |
(xn , yn) = (2 + |
| , |
| ) |
| | n3 | | n | |
1 sty 15:46
Karol566: Wyszło! Dzięki wielkie za pomoc!
1 sty 15:53