Wzory Cramera
6latek: Zastosowanie wzorow Cramera do usuwania niewymiernosci mianownikow
================================================================
Niech (a) bedzie pierwiastkiem rownania
x
3−3x
2+x+1=0
Przeksztalcimy ulamek
U{1}{2+3a−a
2
tak ,aby w jego mianowniku otrzymac liczbe wymierna .Oznaczmy
β=2+3a−a2
Zatem
βa=2a+3a2−a3=2a+3a2−(3a2−a−1)= 3a+1
βa2=3a2+a
Rownania
2x
1 + 3x
2 − x
3=β
x
1+ 3x
2 = βa
x
2 + 3x
3=βa
2
sa wiec spełnione przez liczby x
1=1 , x
2=a , x
3=a
2
Obliczajac z nich x
1 za pomoca wzorow Cramera dostajemy
Stad
a wiec uzyskalismy żadanie przeksztalcenie ulamka
W podobny sposob zniesc niewymiernosci w mianownikach ulamkow
| 1 | |
| gdy a3+a2−a−1=0 |
| a2−2a+1 | |
| 1 | |
| gdy a4+2a3+a2+4=0 |
| a3+2a2+a−1 | |
czy ktos to ogarnie po ludzku ?
| | detAk | |
Wzory Cramera to xk= |
| (takie są ) |
| | det A | |
Czy za pomoca wzorow Cramera moge usunac np taka niewymiernosc
Dziekuje bardzo