Całka z sin3x
Borut: | | −cos3x | |
Cześć, zaczynam zabawę w całkowanie. Ogołnie wiem że wynik z ∫sin3x dx to |
| , ale nie |
| | 3 | |
| | 1 | |
rozumiem dlaczego mam wyciągnąć tę |
| przed całkę. |
| | 3 | |
1 sty 13:19
ICSP: Podstaw t = 3x.
1 sty 13:24
Jerzy:
A kto ci każe wyciągać ? A do wyniku dopisz stałą , na ogół przyjmuje się C.
1 sty 13:49
Jerzy:
A jak dalej nie rozumiesz,to policz pochodną wyniku.
1 sty 13:52
Saizou :
∫sin(3x) dx =
podstawiamy
t=3x
dt = 3 dx
| | 1 | |
= ∫sint • |
| dt = |całka jest liniowa, zatem stałą można "wyciągnąć" przed znak całki| = |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫sint dt = |
| •(−cost) + C = |wracamy z podstawieniem| = − |
| cos(3x) + C |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
1 sty 14:12
Jerzy:
Co to znaczy „całka jest liniowa” ?
1 sty 14:14
Saizou :
Oznacza to, że dla funkcji całkowalnych f oraz g i stałej α zachodzą
1) ∫ f(x) + g(x) dx = ∫f(x) dx + ∫g(x) dx
2) ∫αf(x) dx = α∫f(x) dx
1 sty 14:42
Jerzy:
A co to jest „pochodna liniowa” ?
1 sty 15:17