Liczba nawiasów
Adamm:
Niech x1, ..., xn będą jakimiś elementami.
Oblicz na ile sposobów można wstawić nawiasy w wyrażeniu x1*x2*...*xn.
31 gru 16:40
kerajs: Jeśli działanie * nie jest łączne to dla jednoznaczności kolejności wykonywanych działań
| | | |
potrzeba n−1 par nawiasów, które można rozmieścić na Cn−1= |
| sposobów. |
| | n | |
Aczkolwiek dopuszczam, że może chodzić o coś innego.
31 gru 20:40
Adamm: Tak, chodziło o liczby Catalana. Brawo
31 gru 20:58
Adamm:
Załóżmy że mamy operację ternarną T(x, y, z).
Na ile sposobów można obliczyć "T(x1, x2, x3, ..., x2n+1)" ?
Na przykład, T(x1, T(x2, x3, x4), x5) jest jednym z takich sposobów.
31 gru 21:05
jc: 1, 1, 3, 12, 67, 309, ..
ale chyba coś pomyliłem, bo w oeis nie ma takiego ciągu.
31 gru 22:22
jc: Jasne, 3*12=36,
1, 1, 3, 55, 108, ...
31 gru 22:45
31 gru 22:51
31 gru 22:51
Adamm: Hmm. Nie wiem, sam nie sprawdzałem. Tak wrzuciłem jako naturalne rozszerzenie problemu.
1 sty 19:07
1 sty 19:58
jc: Dziękuję Pytający.
Cóż, stosując oczywisty wzór Ak+1 = ∑Ap Aq Ar, p+q+q=k, znalazłem początkowe wartości
ciągu, a potem wklepałem do oeis.
A tu się okazuje, że ktoś dawno rozważył przypadek ogólny (też napisałem funkcję generującą
taką, jak Wiki, ale tylko dla 3 i na tym poprzestałem).
Życzę wszystkim udanego rozpoczętego dzisiaj roku.
1 sty 20:22