Całka wymierna trzeciego stopnia
Damian#UDM: Jak zabrać się za tą całkę?
31 gru 13:22
Damian#UDM: Spróbowałem tak:
x
3 + 3x + 8 = (x − a)(x
2 + bx + c)
Czyli wykorzystać równanie tożsamościowe, lecz po przekształceniach otrzymałem identyczne
równanie:
a
3 + 3a + 8 = 0
Więc nie tędy droga
31 gru 13:31
Filip:
jaki to poziom?
31 gru 13:43
Mariusz:
x=u+v
(u+v)3+3(u+v)+8=0
u3+3u2v+3uv2+v3+3(u+v)+8=0
u3+v3+8+3uv(u+v)+3(u+v)=0
u3+v3+8+3(u+v)(uv+1)=0
u3+v3+8=0
3(u+v)(uv+1)=0
u3+v3=−8
uv+1=0
u3+v3=−8
uv=−1
u3+v3=−8
u3v3=−1
t2+8t−1=0
(t+4)2−17=0
(t+4−√17)(t+4+√17)=0
u3=−4+√17
v3=−4−√17
x=3√−4+√17+3√−4−√17
31 gru 13:49
Damian#UDM: Super, dziękuje Mariusz za pomoc!
31 gru 13:56
Damian#UDM: Muszę ogarnąć rozwiązywanie takich złożonych równań
31 gru 13:57
Mariusz:
Damian jeżeli chodzi o dokończenie tej liczenia tej całki to proponuję
zdefiniować sobie liczbę
λ=
3√−4+√17+
3√−4−√17
Po podzieleniu wielomianu trzeciego stopnia przez dwumian (x−λ) dostaniesz
x
3+3x+8=(x−λ)(x
2+λx+λ
2+3)
Ten trójmian kwadratowy jest nierozkładalny nad ℛ
| A | | Bx+C | | 1 | |
| + |
| = |
| |
| x−λ | | x2+λx+λ2+3 | | x3+3x+8 | |
A(x
2+λx+λ
2+3)+(Bx+C)(x−λ)=1
A(x
2+λx+λ
2+3)+B(x
2−λx)+C(x−λ)=1
A+B=0
λA−λB+C=0
(λ
2+3)A−λC=1
I dopiero po skończonych obliczeniach wstawiasz λ=
3√−4+√17+
3√−4−√17
31 gru 14:17
Mariusz:
Damian twój pomysł nie był zły
Nie wyliczyłbyś wprawdzie z tego pierwiastków mianownika ale
rozłożyłbyś funkcję podcałkową na sumę ułamków prostych a następnie
policzyłbyś całkę
31 gru 14:56
Mariusz:
Damian jeśli chodzi o rozwiązywanie takich równań to przeczytaj ten pdf
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
Jeśli będziesz miał jakieś pytania to pisz
Jeśli chodzi o całkowanie funkcji wymiernych to
w przypadku gdy mianownik posiada pierwiastki wielokrotne,
zwłaszcza gdy te wielokrotne pierwiastki są zespolone wtedy
wygodnym w użyciu może być metoda Ostrogradskiego
Jeśli chodzi o podstawienia Eulera o których kiedyś już zaczęliśmy pisać ale nam
przeszkodzono to kiedyś wygenerowałem taki plik
https://prnt.sc/wae3ip
Jeśli zaciekawiła cię metoda Ostrogradskiego to mogę spróbować ci ją przedstawić
1 sty 01:18