Wektory
Dream: Punkty P,Q,R są odpowiednio środkami bokow AB,BC,CD rownolegloboku ABCD. Wyznacz współrzędne
wierzcholkow rownolegloboku jeżeli
P(4,−2) Q(11/2,0) R(1,4) proszę o wytłumaczenie
31 gru 13:13
chichi:

No wektory, wektory. Rozwiązanie widać gołym okiem, przyda Ci się jeszcze wzór na środek
odcinka
31 gru 13:26
Dream: Próbuje i nie wychodzi mi, czy mógłbyś rozwiązać?
31 gru 13:52
6latek:

W srodku S odcinka PR przecinaja sie przekatne rownolegloboku
WIec punkt S jest srodkiem jego symetrii
Wylicz wspolrzedne S i potem wspolrzedne punktu T ktory jest srodkiem boku AD
P=(4,−2)
R=(1,4)
x
s=2,5
y
s=1
Teraz tak patrze na rysunek to wsporzedne T sa niepotrzebne
Najwaznieszy jest S
Teraz tak
1) Wyznaczasz wspolczynnik kierunkowy prostej PR (nie trzeba pisac calego jej rownania )
2) Piszesz rownanie prostej rownoleglej do PR i przechodzacej przez Q (czyli prostej
przechodzacej przez punkty B i C ) ktore nalezy wyznaczyc
Zauwaz ze prosta RQ jest linia srodkowa trojkata DBC wobec tego jest rownolegla do BD
(przekatnej rownolegloboku )
3) Wyznaczasz wspolczynnik kierunkowy prostej RQ
4) Piszesz rownanie prostej rownoleglej do RQ i przechodzacej przez punkt S
Dostaniesz rownanie przekatnej BD
5) wyznaczasz wspolrzedne punktu B (przyrownujesz do siebie rownania prostych BD i BC
Teraz to juz tylko zabawa ze wzorami na srodek odcinka
Masz wspolrzedne punktu B i wspolrzedne punktu Q wynaczasz z ewzoru na srodek odcinka
wspolrzedne punktu C
Masz wspolrzene punktu B i S wyznaczasz punkt D
Masz wspolrzedne punktu C i S wyznaczasz punkt A
Nalezy wiedziec ze przekatne rownolegloboku sie polowia
A w zadaniu jest jeszcze lepiej bo masz podane srodki
Nie jest to wektorami .na razie czytam o wektorach .
31 gru 16:10
chichi:
| | 3 | | xB+xC | | yB+yC | |
PQ→=[ |
| ,2], R=( |
| , |
| )=(1,4) ⇒ xB=2−xC ∧ yB=9−yC |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 7 | | 1 | |
BC→=[2xc−2, 2yC−8]=PQ→=[ |
| ,2] ⇒ (xC= |
| ∧ yC=5) ⇒ (xB= |
| ∧ yB=3) |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | xA+14 | | yA+3 | | 31 | |
( |
| =4 ∧ |
| =−2) ⇒ (xA= |
| ∧ yA=−7) |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | xD+74 | | 11 | | yD+5 | | 37 | |
( |
| = |
| ∧ |
| =0) ⇒ (xD= |
| ∧ yD=−5) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 31 | | 1 | | 7 | | 37 | |
A=( |
| , −7) B=( |
| , 3) C=( |
| , 5) D=( |
| , −5) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Szczęśliwego nowego!
31 gru 16:32
6latek: O i leci na pulpit

Jeszcze raz wzajemnie

Nie przejmuj sie zakazami . Skoro dla telewizji zniesli zakaz to pewnie beda bac sie krytyki
jesli zastosuja to wobec nas
31 gru 16:39
a@b:

A(1,−1) , B(7,−3) , C(4,3) , D(−2,5)
==========================
→
PR=[−3,6] QC=0,5PR[−
32,3] = [x−
112,y] ⇒ x
c=4, y
C=3
C(4,3)
x
B= 2x
Q−x
C i y
B=2y
Q−y
C ⇒ ............
B(7,−3)
x
A=2x
P−x
B i y
A=2y
P−y
B ⇒ .....
A(1,−1)
→
AD=[−3,6]= [x−x
A, y−y
A] ⇒ x
D=−2 i y
D=5
D(−2,5)
31 gru 16:52
a@b:

W/g obliczeń
chichi ( na rys. nie ma równoległoboku
31 gru 16:56
a@b:
W/g wskazówki
6latka .... to cała "litania"
31 gru 16:59
chichi: Wg rysunku @Eta na temat mojego rozwiązania wszystkie punkty leżą pod osią OX podczas, gdy
w moim rozwiązaniu dwa punkty mają dodatnią drugą współrzędną, wasssup?
31 gru 17:04
Filip:
Moze
a@b juz po trunku
31 gru 17:15
chichi: Ja już jestem po trunku... coś te wierzchołki u mnie też po harnasiu jakimś i wszystko się
powirowało haha, ale bez wątpienia wyszedł mi równoległobok

To znak, że trzeba odejść już
od dziś ode matematyki

Zostawiam wam tylko rysunek, na którym moje rozwiązanie to
czworokąt ABCD, a @
Eta −
czworokąt A'B'C'D'
31 gru 17:20
31 gru 17:20
a@b:
31 gru 17:35