równanie
Kuba152: Dane jest równanie 4x
2 − 4x − m − 5 = 0
| | 1 | | 1 | |
Dla jakich m spełniają one warunek |
| + |
| = 8 |
| | x12 | | x22 | |
Rozwiązaniami tego równania jest m≥−6 ale nie wiem jak mam zrobić resztę.
Pomoże ktoś?
31 gru 01:54
Filip: wzory vieta
| 1 | | 1 | | (x1+x2)2−2x1x2 | |
| + |
| = |
| |
| x12 | | x22 | | (x1x2)2 | |
31 gru 01:59
6latek: Nalezy takze sprawdzic dla jakiego m istnieja pierwiaski tego rownania
czyli Δ>0
Natomiast to co napisales Kuba 152 to woła o pomste do nieba
31 gru 07:09
Qulka: i jeszcze mimo że widać trzeba zapisać że sprawdziłeś ze to kwadratowe czyli:
a≠0 4≠0 dla m∊R
31 gru 08:56
Jerzy:
Nawet gdyby współczynnik przy x zależał od m , to nie musiałby być różny od zera.
31 gru 09:34
Filip:
Jak dla mnie warunki do tego zadania sa takie
31 gru 11:46
Jerzy:
A dlaczego Δ ≥ 0 ?
31 gru 11:48
6latek: Dzien dobry

A dlaczego
Filipie twierdzisz ze x
1 i x
2 to sa pierwiastki rownania ?
Przeciez nigdzie nie jest o tym wspomiane.
31 gru 11:58
Filip:
nie ma w tresci zadania informacji, ze x1≠x2
31 gru 11:59
Jerzy:
Oznaczenie x1 i x2 wskazuje,że jeśli są pierwiastki, to różne.
31 gru 12:02
6latek: Co do samego przeksztalcenia Filipa to jest Ok.
Natomiast
Dane jest ................................
Dla jakich m spelniaja one (czyli co?) warunek ........
Wedlug mnie powinno byc napisane jasno ze chodzi o pierwiastki tego rownania
czyli
Dla jakich m pierwiastki tego rownania spelniaja warunek ...............
Ja sie domyslam ze x1 i x2 to pierwiastki no ale .
31 gru 12:14
Kuba152: No to mam napisać, że tylko dla m>−6?
31 gru 12:15
Kuba152: @6latek no właśnie trochę niezrozumiałe jest to polecenie dlatego dodałem to zadanie
31 gru 12:16
Filip:
racja, ja bym przyjal taka tresc polecenia
Dane jest rownanie <rownanie>, gdzie m∊R. Dla jakich wartosci parametru m rownanie ma dwa rozne
pierwiastki rzeczywiste spelniajace warunek <warunek>
31 gru 12:29
chichi: @
Jerzy oczywiście, że nie wskazuje, może być przypadek, że x
1=x
2, bo warunki zadania
tego nie wykluczają. Natomiast @
Filip ma rację, tak to jest jak pisze się takie
polecenia, w których nie ma ściśle powiedziane, ale jeśli nie jest, to równość dopuszczamy
31 gru 12:32
6latek: Ja bym robil tak
Jednak przyjal ze x
1 i x
2 to pierwiastki rownania
Δ>0
Warunek
Tutaj wzory Viet'ea
Wstawiasz to do warunku wyliczasz m i czesc wspolma rozwiazan
Natomiast jesli m≥−6 rozwiazaniem z ksiazki to oznacza ze przyjeli Δ≥0
31 gru 12:32
chichi: @
6latek kto nie ryzykuje ten szampana nie pije, akurat tak przy sylwestrze
31 gru 12:38
Kuba152: Dobra, wyszło, że m=−6 ⋁ m=−3
Dziękuję Wam bardzo!
31 gru 12:43
6latek: chichi
Moj jeszcze lezy w samochodzie . Pozniej pojde go wziac .
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
31 gru 12:43
chichi: I wzajemnie @
6latek
31 gru 13:47