pochodna
anonim123: | | pi | | tg5x | |
Jak policzyć pochodną lim dążące do |
| z lewej strony z |
| |
| | 2 | | tgx | |
Wiem że trzeba liczyć reguły L Hospitela wchodzi mi nieskończoność przez
Nieskończoność i nie wiem jak dalej to policzyć. Może ktoś pomóc?
30 gru 23:21
Filip:
| | π | | −1sin2x | | 1 | |
limx−> |
| |
| = |
| |
| | 2 | | −5sin2x | | 5 | |
30 gru 23:54
Filip:
Ups, pospieszylem sie...
(bede pisac lim)
sin(450
o) = sin90
o=1
30 gru 23:59
anonim123: | | 1 | |
A jak wyliczyć że granica jest równa |
| to ostatnie przekształcenie? Proszę o dokładne |
| | 5 | |
wytłumaczenie.
Mam z tego kolokwium po nowym roku.
31 gru 11:04
Jerzy:
Przecież masz napisane 23:59
31 gru 11:08
anonim123: Tak, ale nie rozumiem jak do tego doszło coś się skróciło?
31 gru 11:10
Jerzy:
Nic się nie skróciło. Licznik zmierza do −1, a mianownik do − 5.
31 gru 11:14
31 gru 11:56
Jerzy:
To jakieś hieroglify ?
31 gru 12:00
chichi: @
anonim123 to dobre pytanie, skąd to coś się wzięło w
TWOIM zeszycie
31 gru 12:02
31 gru 12:10
Jerzy:
To dalej prowadzi cię do symbolu nieoznaczonego. Prościej zrobić tak jak proponuje @Filip 23:54
31 gru 12:59
anonim123: wiem resztę tego trudniejszego rozwiązania rozumiem tylko nie wiem skąd się wzięło to z linku.
Chcę spróbować zrozumieć ten drugi sposób trudniejszy
31 gru 13:33
Jerzy:
Zapewne znasz regułę de l'Hospitala. Licząc pochodne licznika i mianownika dostajesz:
31 gru 13:37
anonim123: Dziękuję
31 gru 13:38