Rozwiąż rówannie
jaros: Pokazał by mi ktoś jak rozwiązać takie równanie?
(z+1)n − (z−1)n = 0, n∊C
30 gru 23:14
Adamm:
Niech F to ciało. W grupie F* = F\{0} z mnożeniem, zdefiniujmy Jn = {x ∊ F* : xn = 1}.
Załóżmy że an = bn dla a, b∊F, n>0.
Jeśli a = 0, to b = 0. W przeciwnym razie:
an = bn ⇔ (ab−1)n = 1 ⇔ ab−1 ∊ Jn ⇔ a = b*w dla pewnego w ∊ Jn
Widzimy tutaj ogólny fakt − n−tą potęgę można opuścić, jeśli przemnoży się przez n−ty
pierwiastek z jedynki.
30 gru 23:34
jaros: Znaczy ja wpadłem na pomysł zapisanie tego w taki sposób:
| | z+1 | |
( |
| )n = 0 i potem cos z tym zrobić |
| | z−1 | |
30 gru 23:47
ICSP: 
Dziwne to przekształcenie.
30 gru 23:54
jaros: Czyli nie tędy droga?
31 gru 00:13
jaros: A ktoś przedstawił by mi rozwiązanie tego przykładu? @adamn dziękuje za czas poświęcony w wpis
ale nie wiem co zrobic i tak
31 gru 00:16
31 gru 00:24
Filip:
Twoje przeksztalcenie jest prawie poprawne
(z+1)
n−(z−1)
n=0
(z+1)
n=(z−1)
n
| z+1 | |
| =e2jkπ/n, dla k = 0, 1, 2...n−1 |
| z−1 | |
an
31 gru 00:29
jaros: @Filim użyłeś przekształcenia na liczbę eulera ale jak?
31 gru 00:48
Filip:
symbol eulera: e
jφ=cosφ+jsinφ
Wiesz ze istnieje dokladnie n pierwiastkow zespolonych stopnia n z liczby zespolonej
z=|z|(cosφ+jsinφ):
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
wk=n√|z|(cos |
| +jsin |
| ), dla k = 0,1,2...n−1 |
| | n | | n | |
Obliczmy przykladowo pierwiastki zespolone stopnia 3 z 1
podstac trygonometryczna liczby 1 −> cos0+jsin0
| | 0 | | 0 | |
w0=5√1(cos |
| +jsin |
| =1 |
| | 5 | | 5 | |
| | 0+2π | | 0+2π | | 2π | | 2π | |
w1=5√1(cos |
| +jsin |
| )=cos |
| +jsin |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
itd...
zamieniajac to na symbol eulera dostaniesz e
2kπj/n
31 gru 00:59
Filip:
sory, dalem n=3, a w obliczeniach przyjalem 5, wiec dokoncze...
.
31 gru 01:01
Filip:
Zalozylem, ze chodzi ci o prawa strone rownania, daj znac czy rozpisac ci takze lewa
31 gru 01:15
jaros: Rozpisał byś też lewą? Dzięki za pomoc
31 gru 14:35
Filip:
Tak tak wlasciwie nie lewa strone, a cale rownanie do postaci ktora otrzymalem
niech u=e
2kπj/n
31 gru 14:44