Zbiór W
Prawda: Dany jest zbiór W = {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10}. Ze zbioru W losujemy kolejno bez zwracania
dwie liczby. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że pierwsza z wylosowanych liczb jest większa
od drugiej.
30 gru 22:00
Szkolniak: |Ω|=90
A − zdarzenie polegające na tym, że druga liczba jest mniejsza niż pierwsza
1) na pierwszym miejscu 10, wtedy na drugim miejscu może być od 1 do 9 (razem 9)
2) na pierwszym miejscu 9, ... , razem 8
3) ... razem 7
4) 6
5) 5
6) 4
7) 3
8) na pierwszym miejscu 3, na drugim 2 i 1 (razem 2)
9) na pierwszym miejscu 2, na drugim 1
Sumujemy: 9+8+7+6+5+4+3+2+1=44
| | 44 | | 22 | |
Stąd prawdopodobieństwo równe jest |
| = |
| . |
| | 90 | | 45 | |
Jest ok?
30 gru 22:20
30 gru 22:27
Qulka: jak pamiętam z kakuro to suma do 9 to 45
30 gru 22:28
a@b:
Nie umiesz sumować

Sumujemy .......... =
45
30 gru 22:28
chichi: @
Eta o co chodzi?
30 gru 22:35
a@b:
To było do
Szkolniaka
30 gru 22:35
chichi: Ja widziałem tam mój nick
30 gru 22:36
a@b:
30 gru 22:36
a@b:
Może masz przywidzenia przed Sylwestrem
30 gru 22:37
chichi: Dziwnym trafem komentarz już zniknął

miłego wieczoru
30 gru 22:41
Szkolniak:
31 gru 00:53
Prawda: @Szkolniak, chyba tak, dziękuję
2 sty 13:45
Mila:
| |
− liczba dwuelementowych ciągów malejących |
| |
2 sty 16:50