dowód
mydlix: Udowodnij, że liczby 2013 nie da się zapisać w postaci sumy kwadratów dwóch liczb naturalnych.
30 gru 19:57
Adamm:
Załóżmy że się da.
x2+y2 = 2013
Gdyby x, y ≠ 0 (mod 3), to x2+y2 ≡ 2 (mod 3), ale 3|2013, sprzeczność.
Zatem 3|x, y więc 9|2013, sprzeczność.
30 gru 19:59
mydlix: Nie rozumiem
30 gru 20:04
Adamm: Mogę spróbować wytłumaczyć, ale muszę wiedzieć czego.
30 gru 20:10
mydlix: "Gdyby x, y ≠ 0 (mod 3), to x2+y2 ≡ 2 (mod 3)"
30 gru 20:16
Adamm:
Ok. Chodzi o to, że jeśli mamy jakąś liczbę x, i ona nie jest podzielna przez 3, to jej
kwadrat zawsze da resztę z dzielenia przez 3 równą 1.
Jeśli x ≡ 1 (mod 3) to x2 ≡ 1 (mod 3), a jeśli x ≡ 2 (mod 3), to x2 ≡ 22 = 4 ≡ 1 (mod 3).
Jeśli nie znasz rachunku modulo, to możesz to sobie wyprowadzić obliczając
(3k+1)2 oraz (3k+2)2.
30 gru 20:23
mydlix: Czyli na przykład jeżeli:
x
2 ≡ 1 (mod 3) i y
2 ≡ 1 (mod 3)
to x
2 + y
2 ≡ 2 (mod 3), tak?
I dziękuję za poświęcony czas.
30 gru 20:25
kerajs: Czasami jest ciut trudniej.
Udowodnij, że liczby 2021 nie da się zapisać w postaci sumy kwadratów dwóch liczb naturalnych.
30 gru 20:37
Adamm:
Tak, dokładnie o to chodzi.
Normalnie w teorii zbiorów definiuje się coś takiego jak relacja równoważności.
Chodzi o to że dzielimy zbiór na klasy, np. na podstawie jakiejś własności, i mówimy
że dwa elementy z tego zbioru do siebie przystają, jeśli są w tej samej klasie.
W ten sposób utożsamiamy pewne elementy ze sobą.
Na przykład, liczbę wymierną p/q możemy traktować jako klasa par (p, q), q≠0, gdzie
(p, q) i (s, t) są w tej samej klasie jeśli pt = sq. Zauważ że pt = sq znaczy po prostu p/q =
s/t.
Tutaj tak samo, definiujemy x ≡ y (mod n) jeśli x i y dają te same reszty z dzielenia przez n.
W ten sposób dzielimy zbiór liczb całkowitych na n klas, każda odpowiadająca reszcie
z dzielenia przez n. Można pokazać, że taka relacja jest w pewnym sensie zgodna ze strukturą
algebraiczną liczb całkowitych:
Jeśli x ≡ y (mod n), z ≡ q (mod n), to
x+z ≡ y+q (mod n) oraz xz ≡ yq (mod n).
Bardzo często jest to wygodne by zamiast reszt, mówić o przystawaniu modulo n.
30 gru 20:44
Adamm: Ale nie polecam od razu wyskakiwać z modulo w różnych zadankach, czasami to tylko przeszkadza.
30 gru 20:46
mydlix: Pięknie dziękuję za zaangażowanie. Dobranoc. Kolorowych, kongruentnych snów
30 gru 23:53