Równanie zespolone
jaros: Hejka, jak rozwiązać takie równanie zespolone, próbowałem wstawać zmienna t ale nie doszedłem
do niczego
iz
6 −(1+i)z
3 + 1 = 0
30 gru 19:41
Adamm:
Δ = (1+i)
2−4i = −2i = (1−i)
2
i jedziesz dalej
30 gru 19:46
kerajs: Wstawiając t=z3 i licząc pierwiastki trójmianu kwadratowego masz
t1=1 lub t2= −i
Teraz będzie łatwiej?
30 gru 19:48
jaros: @kerajs i potem liczby pierwiastki 3 stopnia z t1 i t2?
30 gru 19:55
kerajs: Zgadza się.
O, Adamm nawet rozwiązał równanie kwadratowe. Niestety nie mam możliwości skasowania swojego
postu, który jest bardziej lapidarny i dubluje jego wyniki.
30 gru 20:01
Kacper: Zawsze możesz poprosić i usunę
30 gru 20:11
jaros: A w roli ścisłości czy t2 = −i? bo mogę rachunki pookazują +i
30 gru 20:15
kerajs: | (1+i)+(1−i) | | 2 | | i | | i | |
| = |
| = |
| = |
| =−i |
| 2i | | 2i | | i2 | | −1 | |
@Kacper
Tu już nie ma sensu usuwać, gdyż kwestie w postach się zazębiają.
Jednak przy podobnej sytuacji do kogo (na jaki adres) pisać?
30 gru 20:32