ciaglosc funkcji
Mikolaj: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego jeżeli funkcja jest ciągła w dziedzinie
to nie koniecznie jest całkowalna?
Wynika to z tego, że ciągłość jest warunkiem wystarczającym do całkowalności funkcji.
30 gru 17:14
ICSP: Jeżeli funkcja jest ciągła to jest całkowalna.
Nie każda funkcja całkowalna musi być ciągła (patrz funkcja znaku)
30 gru 17:43
Adamm:
Problem w tym że całkowalność ma różne odcienie.
1. Całkowalność w sensie Riemanna:
Rozważamy jedynie funkcje ograniczone z niepustego odcinka domkniętego w liczby rzeczywiste.
Dokładną definicję powinieneś móc znaleźć w dowolnym podręczniku z analizy.
2. Całkowalność niewłaściwa w sensie Riemanna:
Tutaj tak właściwie to precyzyjnej definicji nie znalazłem, chociaż długo nie szukałem.
Ale powiedzmy że jakoś tak (trochę tu wymyślam).
Powiemy że f:J → R jest całkowalna niewłaściwie w sensie Riemanna, gdzie J to przedział
(otwarty, domknięty, półotwarty; skończony lub nieskończony) o końcach a, b gdzie a<b,
o takiej własności:
Istnieje podział a0 = a < a1 < ... < an = b odcinka J, taki, że ∫aiai+1 f(x) dx
istnieje w tym sensie, że granica limy → ai+, z→ ai+1− ∫yz f(x) dx istnieje i jest
skończona, gdzie ∫yz f(x) dx to oczywiście całka Riemanna z f(x) na [y, z].
Musimy tu oczywiście pilnować żeby ∫yz f(x) dx była zdefiniowana gdy y, z są bliskie
odpowiednich wartości.
Wtedy definiujemy ∫ab f(x) dx = ∑i=0n−1 ∫aiai+1 f(x) dx.
3. Całkowalność nieoznaczona:
Jeśli f: [a, b] → R, to istnieje F: (a, b) → R, że F' = f na (a, b).
Tutaj oczywiście bierzemy garściami z podstawowego twierdzenia rachunku całkowego.
4. Całkowalność w sensie Lebesgue'a.
Jak ktoś chce wiedzieć więcej to odsyłam do podręczników. Jakikolwiek podręcznik
z teorii miary powinien zawierać definicję całki Lebesgue'a.
Teraz sprawdźmy czy na pewno funkcje ciągłe są całkowalne.
Jeśli f: [a, b] → R jest ciągła, to jest całkowalna w sensie 1, 2, 3, 4.
Czyli dla funkcji które rozważamy przy całkowalności w sensie 1, jest to prawda.
Niech f(x) = 1/x dla x∊(0, 1). Wtedy o całkowalności w sensie 1 i 3 nie ma mowy.
Ponieważ limy→0+ ∫y1 f(x) dx = ∞, nie jest również całkowalna w sensie 2,
a co za tym idzie, w sensie 4.
Podsumowując − tak, funkcja ciągła na odcinku domkniętym jest całkowalna.
Jednak biorąc dowolną funkcję ciągłą, nie zawsze będzie ona całkowalna w sensie
niewłaściwej całki Riemanna czy całki Lebesgue'a (pozostałe wersje nie biorą nawet
takich funkcji pod uwagę).
30 gru 19:42