Jak wyznaczyć promień i średnicę grafu dwudzielnego
graf: Jak wyznaczyć promień i średnicę grafu dwudzielnego (Xk, Yk, Ek), gdzie:
Uk = {1, 2, 3, ... } , gdzie k ≥ 5
Xk − składa się ze wszystkich 2−elem podzbiorów zbioru Uk
Yk − składa się ze wszystkich 3−elem podzbiorów zbioru Uk
Krawędź istnieje ⇔ x jest podzbiorem y (x ∊ Xk, y ∊ Yk)
Narysowałem ten graf dla k = 5. Z każdego 2−elem zbioru wychodzą 3 krawędzie, do każdego
3−elem także dochodzą 3 krawędzie. Nie wiem jak z tego wywnioskować jaki jest promień i
średnica
grafu.
Niestety, mam duży problem ze znajdywaniem średnicy i promienia grafu, więc jeśli ktoś byłby
w stanie wytłumaczyć to na dowolnym przykładzie, będę bardzo wdzięczny.
30 gru 16:08
Adamm:
Vk = Xk ∪ Yk
promień = minv∊Vk e(v) = minv∊Vk maxu∊Vk d(v, u), gdzie d(v, u)
to długość najmniejszej ścieżki łączącej v oraz u.
średnica = maxv, y∊Vk d(v, u)
Zauważ że dowolna bijekcja f:Uk → Uk definiuje nam automorfizm f' tego grafu, dany
przez f'(v) = f(v), gdzie v∊Vk.
Tzn. jeśli np. v = {x, y}, to f'(v) = {f(x), f(y)}.
Automorfizmy te pokazują, że jeśli k≥6, to promień i średnica będzie taka sama, jak
dla przypadku k = 6. Faktycznie, d(v, u) = d(v', u') gdzie v', u'⊆U6.
Zatem wystarczy rozpatrzeć dwa przypadki, k = 5 oraz k = 6.
30 gru 21:01