dyskretna
drożdżówa: W cukierni sprzedają 5 rodzajów drożdżówek: z makiem, z kruszonką, z jabłkiem, z budyniem i z
serem. Zakładamy, że drożdżówek każdego rodzaju jest nieograniczona liczba i drożdżówki
jednego rodzaju są nierozróżnialne. Na ile sposobów można wybrać 20 drożdżówek (kolejność
wybierania nie jest istotna), jeżeli
a) chcemy co najmniej jedną drożdżówkę w każdym z rodzajów?
b) chcemy dokładnie jedną drożdżówkę z serem?
c) chcemy co najwyżej 2 drożdżówki z kruszonką?
30 gru 15:38
30 gru 19:13
drożdżówka: A skąd takie obliczenia? Mogę prosić o jakiegoś wyjaśnienia?
3 sty 17:41
kerajs: a) to liczba rozwiązań równania xm+xk+xj+xb+xs=20 w dodatnich liczbach naturalnych
b) to liczba rozwiązań równania xm+xk+xj+xb+1=20 w liczbach naturalnych
c) to suma ilości rozwiązań równań: xm+2+xj+xb+xs=20 ; xm+1+xj+xb+xs=20 ;
xm+0+xj+xb+xs=20 w liczbach naturalnych
3 sty 18:35