matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak wyliczyć x
Witam:
3
t = π − arc ctg
1−x
jak to przekształcić tak aby x = 1+3tg t
30 gru 13:46
Saizou :
Założenia ...
3
t−π = −arc ctg
1−x
3
π−t = arc ctg
1−x
3
ctg(π−t) =
1−x
3
−ctg(t) =
1−x
3
1−x = −
ctg(t)
1−x = −3tg(t) x = 1 + 3tg(t)
30 gru 13:57