matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż
anasi:
Wykaż,że wartość wyrażenia
1−2cos
2
x
2sin
2
(45
o
−x)tg(45
o
+x)
jest liczbą całkowitą
30 gru 12:45
ICSP:
Licznik: 1 − 2cos
2
x = sin
2
x + cos
2
x − 2cos
2
x = −(cos
2
x − sin
2
x) = −cos(2x) Mianownik: 2sin
2
(45
o
− x)tg(45
o
+ x) = 2sin
2
(45
o
− x)*ctg(45
o
− x) = = 2sin(45
o
− x)*cos(45
o
− x) = sin(90
o
− 2x) = cos2x −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 − 2cos
2
x
−cos(2x)
W =
=
= −1
2sin
2
(45
o
− x)tg(45
o
+ x)
cos(2x)
30 gru 12:51
a@b:
−cos(2x)
W=
= −1
cos(2x)
30 gru 12:55
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick