Funkcja liniowa, mz nie pasuje do wykresu ?
błąd wielbłąd: narysuj wykres fukcji g(x) = (2/3)x − 1
Miejsce zerowe wyszło mi tutaj 1.5
Funkcja przecina 0Y w punkcie −1
Skoro 2/3 = a <− współczynnik kierunkowy
to znaczy, że na każdy 1 wzdłuż osi 0X funkcja wzrasta o 2/3 wzdłuż osi 0Y?
W takim razie f(x) wzrasta o 2 wzdłuż Y kiedy o 3 wzdłuż 0X
Dlaczego nie pokrywa się to z miejscem zerowym? Dziwnie jakoś to wychodzi.
Z jednej strony funkcja powinna przeciąć MZ=1.5 na 0X, a równocześnie punkt (3,2). Na wykresie
pokazuje mi, że będzie to (3,1). Czy ktoś umie wytłumaczyć dlaczego?
30 gru 12:45
błąd wielbłąd: Wynika to ze współczynnika b = −1, nie było pytania
30 gru 12:49
chichi:
| | 2 | |
a= |
| czyli 3 jednostki w prawo 2 jednostki w górę |
| | 3 | |
30 gru 14:53
chichi: | | 2 | |
f(3)= |
| *3−1=2−1=1, zatem punkt P=(3, 1) należy do wykresu funkcji, nie wiem skąd wziąłeś, |
| | 3 | |
że punkt Q=(3, 2) należy do wykresu tej funkcji
30 gru 15:04