Pochodne - ile pierwiastków ma równanie
yanaz: Ile pierwiastków ma rówanie?
(a) x3 − 6x2 + 9x − 10 = 0
(b) x5 + 4x − C = 0
(c) sin2x − x3 − x = 1
Zadania są w zestawie z pochodnych i twierdzeniu o wartości średniej.
30 gru 12:08
kerajs: Każde tylko jeden:
a) maksimum jest ujemne
b) brak ekstremum
c) jak w b) . Tu wygodniejsza będzie postać: 2x3+2x+1+cos2x=0
30 gru 19:17
yanaz: niestety nie rozumiem...
jak mają się maksima/ekstrema do liczby rozwiązań ?
30 gru 19:21
6latek: kerajs
Prosze wytlumacz jak przeksztalciles rownanie c) do postaci 2x3+2x+1+cos(2x)=0
Krok po kroku prosze.
dziekuje Ci .
30 gru 19:22
Szkolniak: sin2(x)−1=−cos2(x)
Nasze równanie:
sin2x−1=x3+x
Podstawiamy:
−cos2(x)=x3+x
−2cos2(x)=2x3+2x
2cos2(x)=−2x3−2x
2cos2(x)−1=−2x3−2x−1
cos(2x)+2x3+2x+1=0
30 gru 19:31
6latek: Na razie dziekuje
30 gru 19:34
kerajs: Każde z równań przedstawiam w formie f(x)=0
Każda z funkcji f(x) jest ciągła, ich granice w −∞ wynoszą −∞, a granice w +∞ wynoszą +∞.
Oznacza to, że każda z f(x) ma co najmniej 1 pierwiastek.
Jeśli f(x) będzie monotoniczna to posiada dokładnie 1 pierwiastek, a dla niemonotonicznych f(x)
liczba pierwiastków będzie zależała od położeń ich ekstremów. I to musisz zbadać.
30 gru 19:56