Prawdopodobieństwo, pytanie
Szkolniak: Zadanie z prawdopodobieństwa: A i B są takimi zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω, że A⊆B..
Mam pytanie odnośnie tego znaku inkluzji(?) − czy oznacza on to samo co znak '⊂', a jeśli nie,
to jaka jest między tymi dwoma znakami różnica?
29 gru 23:25
Filip:
A⊂B − zbior A zawiera sie w zbiorze B i nie moze zachodzic A = B
A⊆B − zbior A zabiera sie w zbiorze B i moze zachodzic A = B
29 gru 23:32
chichi: W starszych podręcznikach nie korzystano z "⊆" tylko z "⊂", wpisz w wikipedii inkluzja i
poczytaj o zapisie
29 gru 23:36
Szkolniak: Właśnie ja w szkole byłem tylko uczony na temat znaku inkluzji '⊂', a o istnieniu tego drugiego
szczerze mówiąc nawet nie wiedziałem.
Załóżmy, że mamy A⊆B.
P(A) jest nam nieznane, a P(B)=0,2
W takim przypadku będzie, że 0≤P(A)≤0,2?
A gdyby było, że A⊂B, to wtedy 0≤P(A)<0,2?
29 gru 23:49
chichi:
A⊂B ⇔ (A⊆B ∧ ¬(A=B))
Zapisy, które stosuje się dziś wyjaśnił Ci poprawnie Filip
29 gru 23:57
chichi: ⊂,⊃ − inkluzja właściwa, wykluczająca równość
30 gru 00:00
Szkolniak: No Filip wyjaśnić wyjaśnił i zrozumiałem, ale Twoja odpowiedź z 23:57 ma się nijak do mojej
próby zrozumienia i pytania z 23:49
30 gru 00:05
chichi: No jak nie napisałem Ci definicję inkluzji właściwej w języku matematyki, to jest odpowiedź na
twoje pytanie. Tylko musisz wyciągnąć wnioski
30 gru 00:08
chichi:

Coś nie działa mi symbol Ω na rysunku, więc napisałem słownie

Teraz już widzisz?
30 gru 00:14
a@b:
30 gru 00:47
Szkolniak: Potrafię to sobie zilustrować, ale chciałem jakoś na tamtym przykładzie zobaczyć czy to ma
przełożenie w ten sposób..
Najwidoczniej się nie do końca zrozumieliśmy
chichi
30 gru 02:45
chichi: Zrozumieliśmy się dobrze, ale ja chciałem Cię nakierować żebyś mógł sam odpowiedzieć sobie na
pytanie, jak rozumiesz rysunek i to co napisałem, to znasz odpowiedź
30 gru 02:49
Szkolniak: Oczywiście, taki rysunek to chyba nic skomplikowanego..
30 gru 02:55