matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo, pytanie Szkolniak: Zadanie z prawdopodobieństwa: A i B są takimi zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω, że A⊆B.. Mam pytanie odnośnie tego znaku inkluzji(?) − czy oznacza on to samo co znak '⊂', a jeśli nie, to jaka jest między tymi dwoma znakami różnica?
29 gru 23:25
Filip: A⊂B − zbior A zawiera sie w zbiorze B i nie moze zachodzic A = B A⊆B − zbior A zabiera sie w zbiorze B i moze zachodzic A = B
29 gru 23:32
chichi: W starszych podręcznikach nie korzystano z "⊆" tylko z "⊂", wpisz w wikipedii inkluzja i poczytaj o zapisie
29 gru 23:36
Szkolniak: Właśnie ja w szkole byłem tylko uczony na temat znaku inkluzji '⊂', a o istnieniu tego drugiego szczerze mówiąc nawet nie wiedziałem. Załóżmy, że mamy A⊆B. P(A) jest nam nieznane, a P(B)=0,2 W takim przypadku będzie, że 0≤P(A)≤0,2? A gdyby było, że A⊂B, to wtedy 0≤P(A)<0,2?
29 gru 23:49
chichi: A⊂B ⇔ (A⊆B ∧ ¬(A=B)) Zapisy, które stosuje się dziś wyjaśnił Ci poprawnie Filip
29 gru 23:57
chichi: ⊂,⊃ − inkluzja właściwa, wykluczająca równość
30 gru 00:00
Szkolniak: No Filip wyjaśnić wyjaśnił i zrozumiałem, ale Twoja odpowiedź z 23:57 ma się nijak do mojej próby zrozumienia i pytania z 23:49
30 gru 00:05
chichi: No jak nie napisałem Ci definicję inkluzji właściwej w języku matematyki, to jest odpowiedź na twoje pytanie. Tylko musisz wyciągnąć wnioski
30 gru 00:08
chichi: rysunekCoś nie działa mi symbol Ω na rysunku, więc napisałem słownie Teraz już widzisz?
30 gru 00:14
a@b: rysunek
30 gru 00:47
Szkolniak: Potrafię to sobie zilustrować, ale chciałem jakoś na tamtym przykładzie zobaczyć czy to ma przełożenie w ten sposób.. Najwidoczniej się nie do końca zrozumieliśmy chichi
30 gru 02:45
chichi: Zrozumieliśmy się dobrze, ale ja chciałem Cię nakierować żebyś mógł sam odpowiedzieć sobie na pytanie, jak rozumiesz rysunek i to co napisałem, to znasz odpowiedź
30 gru 02:49
Szkolniak: Oczywiście, taki rysunek to chyba nic skomplikowanego.. emotka
30 gru 02:55