wyrazenia algebraiczne
foride: Wyrażenie x2 − 2xy + y2 − x2y2 jest równe iloczynowi:
a) (x − y + xy)(x + y −xy)
b) a) (x + xy − y)(x + xy + y)
c) (x + y + xy)(x + y −xy)
d) (x − xy − y)(x + xy − y)
Chcialbym spytac czy jest jakis sposob na tego typu zadania ? Domyslam sie ,ze trzeba podstawic
i odjac x i y zeby zwinelo sie w ktorys z iloczynow ale ciezko zawsze mi wpasc na to gdzie i
jak podstawic
nie chce wymnazac odpowiedzi poniewaz w przypadku zadania otwartego wiem ,ze sobie nie poradze
29 gru 21:33
a@b:
(x−y)2−(xy)2 = (x−y+xy)(x−y−xy)
odp; D)
29 gru 21:36
Qulka: w pierwszych trzech widać wzór skm
(x−y)2 −(xy)2 i znów wzór skm
(x−y−xy)(x−y+xy)
29 gru 21:37
xxxx:
Np. tak
x2 − 2xy + y2 − x2y2 = (x−y)2−(xy)2=(x−y−xy)(x−y+xy)
29 gru 21:38
ICSP: Wszystko masz na tacy podane:
x2 − 2xy + y2 − x2y2 = (x−y)2 − (xy)2 = (x − y − xy)(x − y + xy)
29 gru 21:38
a@b:
29 gru 21:38
a@b:
"stadne wygłodzenie" ?
29 gru 21:40
Qulka: mój inicjale ...
29 gru 21:49
getin:
takie zadania (gdyby było to zadanie za 1pkt na maturze) to się robi tak że się podstawia
przykładowo x=1 y=2 i liczysz wyrażenie
12−2*1*2+22−12*22 = 1−4+4−4=−3
następnie konsekwentnie podstawiasz x=1 y=2 do odpowiedzi ABCD patrzysz gdzie dostaniesz też −3
to będzie prawidłowa odpowiedź
A. (1−2+1*2)*(1+2−1*2) = (−1+2)*(3−2) = 1 źle
B. (1+1*2−2)*(1+1*2+2) = (1+2−2)*(1+2+2) = 5 źle
C. (1+2+1*2)*(1+2−1*2) = (3+2)*(3−2) = 5 źle
D. (1−1*2−2)*(1+1*2−2) = (1−2−2)*(1+2−2) = −3 dobrze
30 gru 11:08
Qulka: ale on pytał co ma zrobić gdyby to było otwarte

poza tym umiejętność zauważenia wzorów skróconego mnożenia na pewno przyda się przy zadaniu
wykaż że

a tam podstawianie jest absolutnie nieprzydatne
30 gru 11:32
getin:
masz rację, przy zadaniu wykaż że, takie podstawianie które zaproponowałem zawsze zakończy się
wynikiem 0pkt
30 gru 12:04