granica ciągu
sUser: n−>
∞
Jak się za to zabrać?
Bo podnoszenie nawiasu do potęgi 10 to zły pomysł
29 gru 21:26
Szkolniak: Granica równa 1, bo interesuje cię tak naprawdę iloraz współczynników przy 'n' w najwyższych
| | 1 | |
potęgach: w liczniku n30, w mianowniku również n30, stąd |
| =1. |
| | 1 | |
29 gru 21:30
Mila:
| | n30+.....+1 | |
=lim n→∞ |
| =1 |
| | n30+....+1 | |
29 gru 21:31
sUser: Kurde, czemu na to nie wpadłem, dzięki bardzo.
spojrzycie jeszcze na ten przykład:
| | n2−1 | | | |
limn−>∞ |
| = lim |
| = |
| | 3n+6 | | | |
dobrze go robię?
29 gru 21:41
a@b:
29 gru 21:42
Szkolniak: Też tak zawsze wyciągałem przed nawias, ale chyba strata czasu.
Spróbuj sobie od razu podzielić licznik i mianownik przez 'n' i zobacz czy Ci wygodniej i
szybciej.
| | n2−1 | | | |
limn−>∞ |
| =limn−>∞ |
| = ∞  |
| | 3n+6 | | | |
29 gru 21:51
Qulka: wyciąganie przed nawias nie powoduje nieoznaczoności
∞−
∞ w liczniku
29 gru 21:57
29 gru 21:59
sUser: | | 3√2n5−n3+1 − n2 | |
lim |
| |
| | 5√n6−2n2+4 | |
n−>
∞
Jak postąpić w tym przykładzie?
| | 3√n3(2n2−...) | |
|
| − jeśli zrobię w ten sposób to daleko nie zajdę |
| | 5√n5(n−... | |
29 gru 22:04
Filip:
to bedzie −inf
29 gru 22:28
Qulka: 5/3<2 i 6/5 <2 więc −∞
29 gru 22:28
sUser: dobrze, chwilkę mnie nie było.
ale wracając do przykładu z 29 grudnia godz. 22:04
nie bardzo rozumiem jak wy to rozwiązujecie. Ja chciałbym rozpisać to na kroki,
tylko nie mam pojęcia jak.
31 gru 10:17
Qulka:
| | n2 (3√2/n−1/n3+1/n6−1) | |
lim |
| = |
| | n6/5 5√1−2/n2+4/n6 | |
| ∞0,8 (3√0−0+0−1) | | −1 | |
| = ∞• |
| = −∞ |
| 5√1−0+0 | | 1 | |
31 gru 20:17
sUser: Dzięki za pomoc!
1 sty 00:03