trójkąt
matix:
Oblicz pole trójkąta ABC w którym BC=6 o kątach BCA=120 stopni i ABC=45 stopni
29 gru 17:02
a@b:

x
√3=x+6 ⇒ x=3(
√3+1)
P(ABC)= 3x
√3= .............
i po ptokach
29 gru 17:47
6latek:

Licze sobie na boku
| √3 | | 2−√3 | | 1 | | 2−√3 | | 1−cos300 | |
1− |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| 2−√3 | | √2−√3 | | √6−√2 | |
√ |
| = |
| }= |
| = sin15o |
| 4 | | 2 | | 4 | |
| 6*sin45o | | 3√2 | |
b= |
| = |
| (tak to zapisze bo zle sie tutaj takie wyrazenia |
| sin15o | | sin15o | |
pisze
| 12√2 | | 12√2 | | 12 | |
b= |
| = |
| = |
| |
| √6−√2 | | √2(√3−1) | | √3−1 | |
| 12 | | 72 | | √3 | |
P= 6* |
| *sin120o= |
| * |
| dokoncz |
| √3−1 | | √3−1 | | 2 | |
29 gru 20:58
a@b:
| √2 | | √3 | | √2 | | 1 | | √6−√2 | |
sin15o= sin(45o−30o)= |
| * |
| − |
| * |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
29 gru 21:34
6latek: No tak. Masz racje . Nie pomyslalem o tym .
Dziękuje.
29 gru 21:41
29 gru 21:41
chichi:
| 1 | | 1 | | √6 | |
(1) |
| *b*6*sin(120°)= |
| *c*6*sin(45°) ⇒ b= |
| c |
| 2 | | 2 | | 3 | |
(2) c
2=b
2+6
2−2*b*6*cos(120°) ⇒ c
2=b
2+6b+36
c
2−6
√6c−108=0, c>0
c=3√6+9√2
(3) h
√2=6 ⇒
h=3√2
| 1 | |
(4) PΔABC= |
| *(3√6+9√2)*3√2=27+9√3 |
| 2 | |
29 gru 21:55
Mila:

1) C' − punkt symetryczny do C względem Prostej AB
|CC'|=6
√2
2) Z tw. cosinusów w ΔACC':
(6
√2)
2=b
2+b
2−2b
2cos 30
o
72=2b
2−b
2√3
72=b
2*(2−
√3) /*(2+
√3)
72(2+
√3)=b
2
b
2=36*(4+2
√3)⇔b=6*
√(1+√3)2
b=6(
√3+1)
3)
| 1 | | 1 | | √3 | |
PΔABC= |
| b*a sin120o= |
| *6(√3+1)*6* |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
P
ΔABC=9(3+
√3)
================
29 gru 22:44
Mila:

Trochę inaczej niż
6−latek, ale z trygonometrią.
1) ΔCDB− Δprostokątny równoramienny
h
2+h
2=6
2
h
2=18, h=3
√2
| √6−√2 | |
2) sin15o=sin(45o−30o)= |
| Eta zapisała z pomyłką w mianowniku. |
| 4 | |
W ΔADC:
√6−√2 | | 3√2 | |
| = |
| ⇔ b*(√6−√2=12 √2 /*(√6+√2) |
4 | | b | |
b*(6−2)=12
√2*(
√6+
√2)
b=6(
√3+1)
3)
| 1 | | 1 | | √3 | |
PΔABC= |
| b*a sin120o= |
| *6(√3+1)*6* |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
P
ΔABC=9(3+
√3)
================
29 gru 22:45
6latek: Dobry wieczor
Milu
29 gru 23:18
Mila:
Witam Cię. Jak zdrówko?
29 gru 23:25
a@b:
I który sposób najkrótszy ?
30 gru 00:04
6latek: Milu 
Na razie jestem zdrowy .Nie mam tego wirusa .
Milu dbaj o siebie . Chociaz wiem ze to robisz .
a@b skoro go uzywasz . Twoj sposob najkrotszy
30 gru 00:11
chichi: @
a@b Oczywiście, że twój, ale przeciętny uczeń na niego nie wpadnie. Ja jeszcze wrzuciłem
to jeszcze w układ kartezjański i potraktowałem analitycznie, ale za dużo przepisywania.
Zostawię dla siebie, aczkolwiek sposoby @
Mila również fajne
30 gru 00:18
kerajs: ''I który sposób najkrótszy ?''
Na razie pierwszy.
Dorzucę kolejny sposobik:
| 62 | |
P= |
| =.... |
| 2(ctg 45*+ctg 120*) | |
30 gru 07:53
kerajs: albo tak:
| 62sin 45*sin 120* | |
P= |
| |
| 2 sin 15* | |
30 gru 12:08