Rozkład Poissona
Aneta: Oszacowano, że klienci zgłaszają się wieczorem do supermarketu zgodnie z rozkładem
Poissona o średniej 40 na godzinę. Każdy z klientów kupuje w tym czasie od zera do 5 biletów na
loterię zgodnie z następującym rozkładem prawdopodobieństwa:
0 biletów 0,45
1 bilet 0.30
2 bilety 0,15
3 bilety 0,05
4 bilety 0,03
5 biletów 0.02
O szóstej wieczorem sklep posiada jeszcze 30 biletów, oceń za pomocą symulacji godzinę, kiedy
wszystkie bilety zostaną wyprzedane
29 gru 15:13
29 gru 20:34
Qulka:
średnio klient kupuje 0,97 biletów więc żeby sprzedać 30 potrzeba 31 klientów
średnio jeden klient przychodzi co 1,5 minuty więc potrzeba 1,5•31=46,5 minuty żeby sprzedać
wszystkie
18:47
29 gru 21:45
Nika: A mógłby ktoś to zadanie zrobić w excelu?
5 sty 19:42
Qulka:
ile biletów pr−wo n•p
0 0,45 0
1 0,3 0,3
2 0,15 0,3
3 0,05 0,15
4 0,03 0,12
5 0,02 0,1
suma= 1 0,97
trzeba klientów=30/0,97 = 30,92783505
Poisson λ=40
l.kl. pr−wo n•p
20 0,000191998 0,003839953
21 0,00036571 0,007679906
22 0,000664927 0,014628393
23 0,001156395 0,026597078
24 0,001927325 0,046255788
25 0,003083719 0,077092981
26 0,004744183 0,123348769
27 0,00702842 0,189767337
28 0,0100406 0,281136795
29 0,013849103 0,401623993
30 0,018465471 0,553964129
31 0,023826414 0,738618838
32 0,029783018 0,953056566
33 0,036100627 1,191320707
34 0,042471326 1,4440251
35 0,048538659 1,698853058
36 0,053931843 1,941546352
37 0,058304695 2,157273725
38 0,061373363 2,332187811
39 0,062947039 2,454934538
40 0,062947039 2,517881577
41 0,061411746 2,517881577
42 0,058487377 2,456469831
43 0,054406862 2,339495077
44 0,049460784 2,176274491
45 0,043965141 1,978431355
46 0,038230558 1,758605649
47 0,032536645 1,529222303
48 0,027113871 1,30146579
49 0,022133772 1,084554825
50 0,017707018 0,885350878
51 0,013887857 0,708280702
52 0,010682967 0,555514276
53 0,008062616 0,427318674
Suma w ciągu godziny=38,87449882
5 sty 21:04
Nika: Wow dziękuję Qulka <3
6 sty 13:03
Nika: Qulka może to zbyt wiele z mojej strony, ale jestem noga w tym. Wysłałabyś mi to na maila w
excelu? Bo nam nie tłumaczyli tego w ogóle, a uratujesz mi tym życie. Mój mail nika23009@wp.pl
6 sty 13:15
Nika: Bo to pr − wo to jaki wzór tam podkładamy w excelu?
6 sty 13:18
Qulka: wstawiamy funkcję rozkład poisona
6 sty 13:47
Nika: A jak liczyłaś to w tej kolumnie jak masz od 0 do 5 biletów i tam masz 0,45 przy zerze to skąd
Ci to wyszło? I dziękuję za excela
6 sty 14:11
Qulka: z treści zadania
6 sty 14:16
Nika: Już wiem xD nie zauważyłam, że to przecież prawdopodobieństwo, mój błąd
6 sty 14:17
Qulka: to się jeszcze przyda :
Rozkład Poissona dobrze opisuje liczbę zgłoszeń napływających w pewnym czasie, przy czym tempo
napływania zgłoszeń jest stałe. Prawdziwe jest stwierdzenie, że jeżeli czas między
napływającymi zgłoszeniami ma rozkład wykładniczy, to liczba zgłoszeń pojawiających się w
jednostce czasu ma rozkład Poissona.
6 sty 16:46