matematykaszkolna.pl
Prosiłbym o dokładne, krok po kroku rozpisanie, gdyz z matematyki jestem 0 Sławek: Funkcję kwadratową przedstaw w postaci kanonicznej: f(x) = 2/3(x+2)(x−4)
1 mar 21:36
1 mar 21:38
Sławek: I widzisz nic nie kumam. Ja muszę mieć wytłumaczone krok po kroku. Bo rozumiem, że z tego trzeba uzyskac postać ogólną najpierw, tak? A jak ?
1 mar 21:43
Sławek: Pomóż ktośemotka
1 mar 21:47
Godzio: trzeba wymnożyć
1 mar 21:50
Bogdan: Miejsca zerowe: x1 = −2, x2 = 4. Wierzchołek paraboli W(xw, yw):
 −2 + 4 2 
xw =

= 1, yw =

*(1 + 2)(1 − 4) = −6
 2 3 
 2 
postać kanoniczna: y =

(x − 1)2 − 6
 3 
1 mar 21:51
Sławek: a jaki jest wzró na to miejsce zerowe? Mógłbyś mi to rozpisać wraz z podaniem wzoru? I napisać same wzory na Xw i Yw. Z góry dzięki emotka
1 mar 21:53
Bogdan: Miejsca zerowe masz już podane w zadaniu.
 2 
f(x) =

(x + 2)(x − 4).
 3 
Miejsca zerowe: x1 = −2, x2 = 4 Współrzędne wierzchołka paraboli y = a(x − x1)(x − x2):
 x1 + x2 
xw =

, yw = a * (xw − x1) * (xw − x2)
 2 
1 mar 22:04
Sławek: czyli zawsze w takim przypadku jak w nawiasie wyciagamy to 2 i 4 to znaki przeciwne? A mogłaby ta funkcja początkowa wyglądać jakoś inaczej niż w tej postaci?
1 mar 22:11
Sławek: aha i skąd wziąść to a ?
1 mar 22:13
edi: Wszystko masz na podlinkowanej stronie. I nie trzeba być mistrzem z matmy, wystarczy czytać ze zrozumieniem.
1 mar 22:20
Paweł: Zacznij od tego jaki jest wzór ogólny funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej: y = a(x−p)2 + q, gdzie a≠0 i x∊R Następnie znajdź miejsca zerowe funkcji: x1 = −2, x2 = 4. Następnie musisz obliczyć wierzchołek paraboli i dalej rób według wskazówek innych osób... Inni tłumaczą w sposób że nawet przedszkolak by to zrozumiał.
1 mar 22:25
Paweł: Zacznij od tego jaki jest wzór ogólny funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej: y = a(x−p)2 + q, gdzie a≠0 i x∊R Następnie znajdź miejsca zerowe funkcji: x1 = −2, x2 = 4. Następnie musisz obliczyć wierzchołek paraboli i dalej rób według wskazówek innych osób... Inni tłumaczą w sposób że nawet przedszkolak by to zrozumiał.
1 mar 22:46