Prosiłbym o dokładne, krok po kroku rozpisanie, gdyz z matematyki jestem 0
Sławek: Funkcję kwadratową przedstaw w postaci kanonicznej:
f(x) = 2/3(x+2)(x−4)
1 mar 21:36
1 mar 21:38
Sławek: I widzisz nic nie kumam. Ja muszę mieć wytłumaczone krok po kroku.
Bo rozumiem, że z tego trzeba uzyskac postać ogólną najpierw, tak? A jak ?
1 mar 21:43
Sławek: Pomóż ktoś
1 mar 21:47
Godzio: trzeba wymnożyć
1 mar 21:50
Bogdan:
Miejsca zerowe: x
1 = −2, x
2 = 4.
Wierzchołek paraboli W(x
w, y
w):
| | −2 + 4 | | 2 | |
xw = |
| = 1, yw = |
| *(1 + 2)(1 − 4) = −6 |
| | 2 | | 3 | |
| | 2 | |
postać kanoniczna: y = |
| (x − 1)2 − 6 |
| | 3 | |
1 mar 21:51
Sławek: a jaki jest wzró na to miejsce zerowe? Mógłbyś mi to rozpisać wraz z podaniem wzoru?
I napisać same wzory na Xw i Yw.
Z góry dzięki
1 mar 21:53
Bogdan:
Miejsca zerowe masz już podane w zadaniu.
| | 2 | |
f(x) = |
| (x + 2)(x − 4). |
| | 3 | |
Miejsca zerowe: x
1 = −2, x
2 = 4
Współrzędne wierzchołka paraboli y = a(x − x
1)(x − x
2):
| | x1 + x2 | |
xw = |
| , yw = a * (xw − x1) * (xw − x2) |
| | 2 | |
1 mar 22:04
Sławek: czyli zawsze w takim przypadku jak w nawiasie wyciagamy to 2 i 4 to znaki przeciwne?
A mogłaby ta funkcja początkowa wyglądać jakoś inaczej niż w tej postaci?
1 mar 22:11
Sławek: aha i skąd wziąść to a ?
1 mar 22:13
edi: Wszystko masz na podlinkowanej stronie. I nie trzeba być mistrzem z matmy, wystarczy czytać ze
zrozumieniem.
1 mar 22:20
Paweł: Zacznij od tego jaki jest wzór ogólny funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej:
y = a(x−p)2 + q, gdzie a≠0 i x∊R
Następnie znajdź miejsca zerowe funkcji:
x1 = −2, x2 = 4.
Następnie musisz obliczyć wierzchołek paraboli i dalej rób według wskazówek innych osób...
Inni tłumaczą w sposób że nawet przedszkolak by to zrozumiał.
1 mar 22:25
Paweł: Zacznij od tego jaki jest wzór ogólny funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej:
y = a(x−p)2 + q, gdzie a≠0 i x∊R
Następnie znajdź miejsca zerowe funkcji:
x1 = −2, x2 = 4.
Następnie musisz obliczyć wierzchołek paraboli i dalej rób według wskazówek innych osób...
Inni tłumaczą w sposób że nawet przedszkolak by to zrozumiał.
1 mar 22:46