a−b−c | ||
f( | ) = 0, to f(−1) ⋅ f(1) = 0 | |
2a |
a−b−c | a−b−c | |||
a*( | )2+b*( | )+c=0 | ||
2 | 2 |
a2+b2+c2−2ab−2ac+2bc | ab−b2−bc | ||
+ | +c=0 | ||
4a | 2a |
a2+b2+c2−2ab−2ac+2bc+2ab−2b2−2bc+4ac | |
=0 | |
4a |
a2−b2+c2+2ac | |
=0 | |
4a |
(a+c)2−b2 | |
=0 | |
4a |
a−b−c | (a−b−c)2 | a−b−c | ||||
f( | ) = a* | + b* | + c = | |||
2a | 4a2 | 2a |
a2+b2+c2−2ab−2ac+2bc | 2ab−2b2−2bc | 4ac | ||||
= | + | + | = | |||
4a | 4a | 4a |
a2+c2−b2+2ac | (a+c)2−b2 | (a+c−b)(a+c+b) | ||||
= | = | = | = | |||
4a | 4a | 4a |
(a−b+c)(a+b+c) | f(−1) * f(1) | |||
= | = | = 0 → f(−1) * f(1) = 0 | ||
4a | 4a |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |