trygonometria
Ane: Zachodzą tożsamości:
cos(α)=tg(β), cos(β)=tg(γ), cos(γ)=tg(α)
Ponadto kąty α,β,γ są ostre.
Wyznacz: sin(α), sin(β), sin(γ)
Siedzę już nad tym godzinę, nie mam pojęcia jak wyprowadzić z tych tożsamości sinus
29 gru 00:57
alfa:
| | cos(γ+α)+cos(γ−α) | |
cosγ=tgα ⇒ cosγ*cosα=sinα ⇒ sinα= |
| |
| | 2 | |
| | cos(α+β)+cos(α−β) | |
cosα=tgβ ⇒ cosα*cosβ=sinβ ⇒ sinβ= |
| |
| | 2 | |
| | cos(β+γ)+cos(β−γ) | |
cosβ=tgγ ⇒ cosβ*cosγ=sinγ ⇒ sinγ= |
| |
| | 2 | |
29 gru 01:41
6latek: | | sinβ | |
tgβ= cosα to |
| =cosα |
| | cosβ | |
| | sinγ | |
tgγ=cosβ to |
| =cosβ |
| | cosγ | |
| | sinα | |
tgα= cosγ to |
| =cosγ |
| | cosα | |
Nie wiem moze tez nalezy skorzystac z tego np cosα= sin(π−α)
29 gru 01:45
Qulka:
| | 3−√5 | |
sin2α=sin2β=sin2γ= |
| |
| | 2 | |
29 gru 02:26
Qulka: 6latek ja korzystałam z jedynki
29 gru 02:35
6latek: Qulka .Pozdrawiam
29 gru 05:42