Równanie prostej przechodzącej przez punkt i równoległej do wektora
Nieznajomy_23: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt M = (1,2,3) i równoległej do wektora [−1,0,2]
Jak się za to zabrać?
29 gru 00:04
luui: Wektor równoległy jest wektorem kierunkowym, więc:
(x,y,z) = (1,2,3) + t*(−1,0,2) , t∊R
29 gru 00:07
Filip: l: x=1−t i y=2+0t i z=3+2t
29 gru 00:17
Nieznajomy_23: czyli zwykłe podstawienie do równania parametrycznego prostej:
| ⎧ | x=x0+at | |
| ⎨ | y=y0+bt |
|
| ⎩ | z=z0+ct | |
29 gru 00:24