Pytanie - logarytmy
Szkolniak: Rozwiązuję nierówność logarytmiczną i dochodzę do momentu, gdzie przechodzę
z postaci (1) do (2), gdzie:
| | 2x2−4x−6 | | 2x2−4x−6 | |
(1) log1/2( |
| )<−1 ⇔ log1/2( |
| )<log1/22 |
| | 4x−11 | | 4x−11 | |
Jaki komentarz jest wystarczający aby było to w 100% dobrze uzasadnione przejście?
| | 1 | |
,,z racji iż funkcja y=log1/2(x) jest różnowartościowa i |
| ∊(0;1), otrzymujemy |
| | 2 | |
nierówność równoważną powyższej''?
28 gru 23:55
chichi: Normalnie jak się robi takie zadania to raczej się tego nawet nie pisze, a jeżeli chodzi o
twoje uzasadnienie to w mojej opinii uzasadnienie jest ok.
Logarytm jest funkcją różnowartościową, zatem mamy: f(x)=f(y) ⇔ x=y, jeśli chcesz takiego
| | 1 | |
pełnego uzasadnienia to, to że napiszemy |
| ∊(0,1) jest oczywiste, ale w przypadku |
| | 2 | |
podstawy logarytmu z tego przedziału oznacza iż funkcja jest malejąca zatem odwracamy znak i
to wszystko. Miłej nocy
29 gru 00:16
Saizou : Tylko tutaj używamy monotoniczności funkcji logarytmicznej, a nie różnowartościowości.
Monotoniczność − nierówności
Różnowartościowości − równania
29 gru 00:18
chichi: @Saizou Ale na samo opuszczenie logarytmów na nierówność pozwala nam różnowartościowość, a
drugie to monotoniczność − kwestia odwracania, bądź też nie znaku nierówności
29 gru 00:22
Szkolniak: Kurcze.. Tak samo jest bodajże z funkcją wykładniczą, podczas nierówności czy równań też
wypadałoby napisać taki komentarz.
A pytam, bo chcę mieć pewność jaki komentarz tam zawrzeć aby na maturze nie stracić głupio
punktu − ale no nic, coś tam się nasmaruje jak się takie zadanie trafi.
Dzięki piękne za pomoc.
29 gru 01:19
chichi: @Szkolniak O ile się nie mylę to nierówności logarytmicznych nie ma na maturze
rozszerzonej. Uczą tego w szkole, ale zadaje mi się, że nie ma. Jutro sprawdzę w wymaganiach i
dam znać. Nie ma za co

P.S. Tak, dokładnie to samo jest w przypadku funkcji wykładniczej
29 gru 01:33
Szkolniak: Jak się okaże że nie ma to chyba muszę dokładnie przeanalizować co tam jest, bo byłem
przekonany do tej pory że nierówności/równania logarytmiczne/wykładnicze są. Dzięki i i dobrej
nocy
29 gru 01:55
Qulka: nie było, a z okazji pandemii wykreślili również rysowanie i zastosowanie logarytmów
29 gru 02:34
chichi: @Qulka Przed chwilą zerkałem co się zmieniło i co ciekawe wykreślili równania
wielomianowe, a nierówności zostały hah
29 gru 02:50
Qulka: mam wrażenie że wykreślili w większości to, czego i tak w tym roku miało nie być
29 gru 02:59
chichi: Na podstawie zniknęły równania typu: x
3=−8 oraz wyznaczanie wartości maksymalnej i minimalnej
funkcji kwadratowej na przedziale. Nie wiem co tu się dzieje
29 gru 03:04
Qulka: chcą dojść do zdawalności 100%
29 gru 04:41
Szkolniak: ja to strasznie jestem ciekaw czy będzie jakieś zadanie z geometrii analitycznej, bo dużo
bardzo chyba wyrzucili z matury teraz i tak naprawdę chyba nie wiadomo co tam może się pojawić
29 gru 04:44
6latek: Zrob założnie do wyjsciowej nierownosci
Qulka 
Dlaczego nie spisz o tej godzinie ?
29 gru 05:40
chichi: Tegoroczny arkusz próbny z OPERONem z rozszerzonia był nawet ciekawy
29 gru 12:59
Filip: Czy tegoroczny arksuz probyn z operonem jest gdzies ogolnodostepny?
29 gru 13:05
chichi: @Filip Niestety nie i z tego co wiem w ogóle go nie udostępnią. Mógłbym Ci pokazać ale nie
publicznie na forum hah
29 gru 13:55
Szkolniak: A wiadomo coś na temat próbnych matur? Wiadomo kiedy mniej więcej zostaną one przeprowadzone
czy na ten moment kompletnie nic nie wiadomo?
29 gru 21:45
Qulka: u mnie były 21 i 22 ... ktoś miał chyba tydzień wcześniej... w innej było jakoś tak też teraz
przed świętami.. każda szkoła jak chce i w jakim wydawnictwie zapłaci
29 gru 21:47
chichi:
Po powrocie z ferii zacznie się cykl matur z Nowej Ery, jak co roku.
Wg ich harmonogramu:
−podstawa 22.01
−rozszerzenie 27.01
Oni arkuszy i tak nie udostępniają, bo szkoły potrafią przeprowadzać matury po miesiącu czy
dwóch od dat, które podałem wyżej
29 gru 22:00
arkusze.pl: ale są dostępne na niektórych stronach z arkuszami maturalnymi
29 gru 22:04
Szkolniak: A może się zdarzyć tak że w tym roku w ogóle nie będzie taka próba przeprowadzona?
29 gru 22:11
chichi: Przecież są podane terminy, dlaczego miałaby się nie odbyć? Ta z Operonem w tym roku też
odbywała się zdalnie, więc podejrzewam, że normalnie się odbędzie, ale pamiętaj, że nie każda
szkoła takową przeprowadza, to zależy od szkoły. Twoja może korzystać z innych arkuszy
29 gru 22:29
Qulka: jak szkole będzie szkoda kasy to może nie być
29 gru 22:30
Szkolniak: W sumie racja, jeśli tak naprawdę każda szkoła przeprowadza te próbne wtedy kiedy im wygodnie
no to głupie pytanie zadałem..
29 gru 22:40