Dane jest równanie | u{z}{z(sprzężone)} + u{z(sprzężone}{z} | = 1
Lukasz: Dane jest równanie
| zz(sprzężone) + z(sprzężonez | = 1
gdzie |z| = 1 ⋀ z = eiφ
no i teraz lecę tak:
| zz(sprzężone) + z(sprzężonez | = 1
|z+z(sprzężone)|
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 1
|z*z(sprzężone) |
dół to z własności modułu liczby zespolonej |z|2 = 1 (bo |z|=1)
czyli
|z+z(sprzężone)| = 1
i teraz nie rozumiem czy coś zrobiłem źle, czy odpowiedzi są złe.
bo w wyborze abcd są do wyboru różne opcje z |e2iφ +− e−2iφ| = 1
28 gru 23:01
Lukasz: bump
28 gru 23:42
luui: Twój lot wymaga korekcji, o tutaj :
|z+z(sprzężone)|
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 1
|z*z(sprzężone) |
Ze względu na podane odpowiedzi, spróbuj do tego podejść inaczej.
Zastanów się ile wynosi odpowiednio z/z* i z*/z,
(co się dzieje z argumentami podczas dzielenia liczb zespolonych?) to z miejsca wskażesz
odpowiedź.
28 gru 23:48
Mila:
Gwiazdką oznaczam z sprzężone.
| | |z|2*ei*2φ+|z|2*e−i*2φ | |
| |
| |=1 |
| | |z|2 | |
|e
i*2φ+e
−i*2φ|=1
29 gru 00:32
Lukasz: @luui no tak, trochę błąd z tymi kwadratami
@Mila powiesz mi co się dzieje w 3 linijce, tzn ta zamiana z
2 i z*
2 na
|z|
2*e
i*2φ+|z|
−i*2φ
29 gru 01:16