Nierówność, wartości bezwzględne
Szkolniak: | | |x| | | |x−2| | | |x−1| | |
Rozwiąż nierówność: |
| + |
| <1+ |
| |
| | x | | x−2 | | x−1 | |
Określamy dziedzinę nierówności:
x∊D=ℛ\{0,1,2}
Można to rozwiązać rozpatrując 8 przypadków, ale zdecydowałem że to za dużo i w sumie poszedłem
w inną stronę.
Rozwiązałem to tak:
Lewa strona nierówności może przyjmować trzy wartości: −2, 0, 2
Natomiast prawa może przyjmować dwie wartości: 0, 2
Aby nierówność była spełniona, L<P, a to zachodzi wtedy, gdy:
1) L=−2 ∧ P∊{0,2}
2) L=0 ∧ P=2
1.1) L=−2 ⇔ x<0 i x<2 ⇔ x<0
P=0 ⇔ x<1
zatem: x<0
1.2) L=−2 ⇔ x<0
P=2 ⇔x>1
zatem: x∊∅
2) L=0 ⇔ (x<0 i x>2) lub (x>0 i x<2) ⇔ x∊(0;2)
P=2 ⇔ x>1
zatem: x∊(1;2)
Biorąc sumę wszystkich przypadków:
x∊[(−inf;0)∪(1;2)]⊂D
Jest okej?
I czy jest może jakiś sprytniejszy sposób na rozwiązanie tego?
27 gru 22:45
Mila:

D=R\{0,1,2}
Graficznie :
1)
f(x)=−1+(−1)=−2 dla x<0
lub
f(x)=1+(−1) = 0 dla x∊(0,2)
lub
f(x)=1+1 =2 dla x∊ (2,
∞)
g(x)=1+(−1) =0 dla x<1
g(x)=1+1=2 dla x>1
f(x)<g(x) dla x∊(−
∞,0)∪(1,2)
Przerywaną zieloną linią zaznaczono tam, gdzie wykresy pokrywają się.
27 gru 23:22
Szkolniak: Rzeczywiście, coś mi często umykają te sposoby graficzne i zapominam o tym.. Dziękuję Mila!
27 gru 23:44
a@b:
W czym trudność z przedziałami ?
D=R\{0,1,2}
x∊(−∞,0) −1−1<1−1 ⇒ −2<0
odp: x∊(−∞,0)
x∊(0,1) 1−1<1−1 sprzeczność
x∊(1,2) 1−1<1+1 ⇒ 0<2
odp: x∊(1,2)
x∊(2,∞) 1+1<1+1 sprzeczność
Odp: x∊(−∞,0) U (1,2)
27 gru 23:46