liczby zespolone .
Struś pędziwiatr: Kiedy iloczyn dwoch liczb zespolonych jest rowny zero ?
Wtedy kiedy jedna badz druga liczba zespolona jest rowna 0
Mam dwie liczby zespolone
z1= x1+iy1
z2=x2+iy2
Zakladam ze re z1≠0 czyli nasze x1≠0
Teraz wiemy ze re(z1 z2)=0 to re (z2) =0 czyli x2=0 ?
Obliczne re(z2) mam podstawic do im(z1 z2)=0
prosze pokazac jak .
27 gru 19:41
jc:
0=zw
0=|zw|=|z| |w|
|z| = 0 lub |w|=0
z=0 lub w=0
27 gru 19:51
Struś pędziwiatr: jc
Chcialem to zrobic tak jak mialem podane we wskazowce do zadania
27 gru 19:57
Struś pędziwiatr: Zadanie nr 2
Udowodnij ze dla dowolnych liczb zespolonych z i u rownosc z2=u2 zachodzi wtedy i tylko
wtedy ,kiedy z=u lub z=−u
Zrobilbym tak
z2−u2=0 stad (z−u)(z+u)=0 stad z−u=0 lub z+u=0 stad z=u lub z=−u
We wskazowce do zadania jest . Wykorzystaj poprzednie zadanie (te wyzej) do z2−u2
Wydaje mi sie ze wykorzystalem bo np jesli z=u to 0*(2u)=0
27 gru 20:31
jc: Może tak być.
−−−
Własność: zw = 0 ⇒ z=0 lub w=0, jest własnością podstawową.
0u=(0+0)u=0u + 0u i dlatego 0u=0.
Załóżmy, że w≠0. Wtedy dla pewnego u, wu=1.
Mamy więc: 0=0u=(zw)u=z(wu)=z1=z.
27 gru 22:05
Struś pędziwiatr: Dziekuje .
28 gru 00:00