Całeczka
Bony: ∫x*(e
x)
2*(x
2+1)
2 dx Pomoże ktoś zacząć

Tam jest e do potęgi x
2
27 gru 18:03
Filip:
∫x
5e
x2dx+2∫x
3e
x2dx+∫xe
x2dx
∫x
5e
x2dx = ∫xx
22e
x2dx
t = x
2
dt=2xdx
| | 1 | | 1 | |
∫t2etdt= |
| (t2et−∫2tetdt) = |
| t2et−∫tetdt = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| t2et−(tet−∫etdt)= |
| t2et−tet+et=et( |
| t2−t+1)= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
∫x
3e
x2dx
t=x
2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫xtetdx=∫tet= |
| (tet−∫et)= |
| (tet−et)= |
| (x2ex2−ex2) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
∫xe
x2dx
t=x
2
∫x
5e
x2dx+2∫x
3e
x2dx+∫xe
x2dx =
| | 1 | | 1 | | 1 | |
ex2( |
| x4−x2+1)+x2ex2−ex2+ |
| ex2+C= |
| ex2(x4+1)+C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
27 gru 18:36
Bony: Dzięki
27 gru 20:08
Mila:
(ex)2=e2x
27 gru 20:48
Jerzy:
Witaj
Mila 
No i masz babo placek
27 gru 21:07
Filip:
"Tam jest e do potegi x2"
27 gru 21:10
Jerzy:
Nie,tam jest : (ex)2 = e2x
27 gru 21:20
Jerzy:
OK. Niedoczytałem do końca
27 gru 21:21