równanie trygonometryczne
max: i znowu problem tym razem wyższego rzędu jak dla mnie
wydaje mi się ze sin3x powinno się rozpisać ale kompletnie żadne wzory mi tu nie pasują,
znalazłem rozwiązanie ze zmienną pomocniczą , ale
nie przemawia mi do mózgu, może jakiś pomysł podrzucicie
27 gru 17:47
ICSP: sin3x = −sin5x
sin3x = sin(−5x)
3x = −5x + 2kπ v 3x = π − 5x + 2kπ
27 gru 17:49
Filip:
| | π | | π | | π | |
cos(5x+ |
| )=cos(5x)cos |
| −sin(5x)sin |
| =−sin(5x) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
sin(3x)+sin(5x)=0
27 gru 17:51
Filip:
a to ciekawe...od kiedy −sin(5x)=sin(−5x)
27 gru 17:53
max: Dzięki wam , Filip jak genialnie, a skupilem się na 3x i nic nie moglem zlapac wielkie dzięki
27 gru 17:55
Jerzy:
17:53, od zawsze.
27 gru 17:59
max: ? to może inaczej żebym miał pewność, możesz Jerzy wyjaśnic
27 gru 18:05
chichi: sinus jest funkcją nieparzystą, zatem: sin(−x)=−sin(x)
cosinus jest funkcją parzystą, zatem: cos(−x)=cos(x)
Tego uczą już bodajże w 2 klasie liceum
27 gru 18:19
6latek: Jesli chcialbys sobie rozpisac sin(3x) to tak
sin(3x)= sin(2x+x) i zastosowac wzor na sin(α+β)=(sin(2x)+x)= sin2x*cosx+cos(2x)*sinx gdzie
α=2x i β=x
sin(2x)= 2sinxcosx
cos(2x)= cos2x−sin2x
Jeszcze sie przyda cos2x+sin2x=1
Oczywiscie do tego zadania nie potrzeba tego wyznaczac
28 gru 02:02
Jerzy:
@Filip 17:51 , po co wyważać otwarte drzwi ? Patrz 17:49 ,
korzystamy ze wzoru cos(90 + α) = − sinα oraz z innego wzoru: − sinα = sin(−α)
28 gru 13:45