Funkcja tworząca
x: | | 3 | |
Wyznacz wzór jawny funkcji tworzącej f(x) = |
| + 2 + 3x2 |
| | x2 − 9 | |
Podzieliłem na 3 części:
| | 3 | | −1 | | x | | −1 | | −x | |
a) |
| −−−> |
| ∑( |
| )n + |
| ∑( |
| )n |
| | x2 − 9 | | 6 | | 3 | | 6 | | 3 | |
b) 2 −−−> 2∑x
n
I nie wiem, jak przekształcić 3x
2, aby również było sumą jak powyższe − będę wdzięczny za
pomoc
27 gru 16:54
Pytający:
"Wyznacz wzór jawny funkcji tworzącej"
Raczej wzór jawny ciągu, któremu odpowiada ta funkcja tworząca.
3x2 jest funkcją tworzącą ciągu (cn) = (0, 0, 3, 0, 0, 0, ...), znaczy:
c2 = 3
cn = 0 dla n ≠ 2
Nie ma sensu na siłę przekształcać tego na sumę, już masz wzór ogólny (cn).
W b) napisałeś bzdurę.
2 jest funkcją tworzącą ciągu (bn) = (2, 0, 0, 0, 0, 0, ...), znaczy:
b0 = 2
bn = 0 dla n ≠ 0
Bądź zwięźlej:
2 + 3x2 jest funkcją tworzącą ciągu (dn) = (2, 0, 3, 0, 0, 0, ...).
27 gru 19:40
x: Dziękuje bardzo za wyjasnienie
28 gru 08:44