Wariancja, dominanta, średnia
xyyzz: Dzień dobry, mam problem z tym zadaniem, proszę o pomoc.
Różnica wzrostu 30 osobowej grupy studentów, wyrażona za pomocą średniej arytmetycznej i
dominanty wynosi 10 cm na korzyść średniej. Wariancja wzrostu jest równa 196. Należy ustalić
czy:
a) większość badanych osób ma wzrost niższy czy wyższy od średniej?
b) siła asymetrii jest znaczna?
c) dla trenera koszykówki korzystniejszy byłby rozkład wzrostu studentów o przeciwnym kierunku
asymetrii?
27 gru 16:24
27 gru 20:44
xyyzz: Dzięki, ale nie rozumiem jak mam obliczyć średnią arytmetyczną, z którego wzoru mam skorzystać,
do podpunktu b. Podpunkt a ,oraz c rozumiem.
28 gru 20:37
Qulka:
tam nie wstawiasz średniej tylko różnicę x
śr − D a to z treści zadania wynosi 10cm
S=
√169=13
za duży skrót zrobiłam

W
s=10 A
s = 10/13 = 0.77
29 gru 01:52
xyyzz: ok, teraz rozumiem. już wiem dlaczego wychodził mi inny wynik, ty przyjęłaś wariancję 169

ale jak wytłumaczyłaś to już wszystko rozumiem, jeszcze raz dziękuję.
29 gru 17:04
Qulka: chyba za dużo komputera jak mi się tak coraz bardziej literki przestawiają
29 gru 18:45
xyyzz: każdemu się zdarza, ale ja jestem wdzięczny, że masz chęci pomagać bo ja z maty jestem nie za
dobry i każda pomoc jest mi przydatna. Ja to czasem takiego byka strzelę, że aż sam z podziwu
nie potrafię wyjść😜. a teraz niestety mam parę zestawów do opracowanie i co jakiś czas zdarza
się zadanie które nie wiem jak ugryźć🤷♂️.
29 gru 19:21