trygon
max: rozwiąż równanie
2cos
2x−7cosx= 4
zał: cosx=t, t∊ <−1,1>
na lewo, delta ...
| | π | | π | | 5 | |
i teraz mam dylemat będzie |
| + |
| = |
| +2kπ, k∊C czy |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
| 3π | | π | | π | | π | |
| − |
| a może π+ |
| czy π− |
| |
| 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
27 gru 16:24
Jerzy:
x = 2/3π + 2kπ lub x = −2/3π + 2kπ
27 gru 16:49
Struś pędziwiatr: Co oznacza zapis i t=4 czyli ∉?
Dobry wieczor
Jerzy
27 gru 16:55
max: oczywista jasność, dzięki
27 gru 17:00
Jerzy:
Cześć Krzysztof

Oznacza,że t = 4 nie spełnia warunku podstawienia.
27 gru 17:04
Struś pędziwiatr: Nie nalezy do czego ? Do gwiazd, do szafy, do żony?
Naprawde taka oczywista jasnosc?
27 gru 18:47
max: ZW funkcji cosinus to przedział <−1,1> patrz na wykres cosinusa na osi y
27 gru 19:24
Jerzy:
17:00 to odpowiedż na wpis 16:49
27 gru 19:48
Struś pędziwiatr: max
Ja wiem o co chodzi . Jednak niech sie jeszcze ktos wypowie czy za taki zapis i t=4 czyli ∉ nie
mialbys obcietych punktow
Wedlug mnie bezpieczniej nalezoloby napisac
t1=4 odpada gdyz nie nalezy do zadanego przedzialu <−1,1>
Ale moge sie mylic
27 gru 19:54
max: tak trzeba napisać, ale ja leciałem już skrótem myślowym.
27 gru 19:56
Szkolniak: ja bym po prostu napisał, że cos(x)=t, t∊D=<∊−1;1>
| | 1 | |
a potem: t=4∉D v t=− |
| ∊D |
| | 2 | |
27 gru 19:59
Jerzy:
Szybki Ptaku

Masz rację, ten zapis jest bez sensu,ale wiemy o co chodziło
27 gru 20:05
28 gru 05:06