wyznacz B
Kuba152: Mam zadanie z wykazaniem nierówności trygonometrycznej dla α∊(
512π,
12π) a
| | √5 sinx + 6 cosx | |
β jest pierwiastkiem równania |
| = 3 |
| | sinx | |
No i by wykazać, to muszę wyznaczyć to β. Mógłby ktoś poradzić jak się za to zabrać?
27 gru 16:22
Filip: jest podana jakas informacja o kacie beta poza tym ze jest pierwiastkiem powyzszego rownania?
27 gru 17:12
Filip: czy rownanie zostalo poprawnie przepisane?
27 gru 17:20
ICSP: Napisz pełna treść zadania.
Może nie trzeba wcale wyznaczać dokładnej wartości β.
27 gru 17:22
Kuba152: Pełna treść:
Wyznaczyć znak liczby cos(α+β) − cosα − cosβ, gdzie a∊(
512π,
12π),
| | √5 sinx + 6 cosx | |
zaś β jest pierwiastkiem równania |
| = 3 |
| | sinx | |
27 gru 17:35
ICSP:
sinα > 0
sinβ > 0
sinαsinβ > 0
(cosα − 1)(cosβ − 1) < 1
W = cos(α + β) − cosα − cosβ = (cosα − 1)(cosβ − 1) − 1 − sinαsinβ < 1 − 1 − sinαsinβ =
−sinαsinβ < 0
27 gru 17:46
Kuba152: Dziękuję Ci bardzo!
27 gru 17:48